Select your Top Menu from wp menus

Jurnaliștii au pichetat sediul Parlamentului

De ziua Mondială a Libertății Presei, jurnaliști și experți media de la Chișinău au pichetat sediul Parlamentului. Acțiunea a fost organizată cu scopul a atrage atenția deputaților asupra problemelor din domeniu, transmite IPN.

Manifestanții au improvizat un țarc, mimând accesul îngrădit al jurnaliștilor la informații de interes public. Jurnalistul Ziarului de Gardă, Sergiu Bejenari, a spus că a stat în țarcul improvizat pentru atrage atenția asupra faptului că jurnaliștii sunt impuși practic în fiecare zi să scrie scrisori către autorități pentru a obține informații.

„De ce jurnaliștii trebuie să scrie scrisori pentru a obține informații de la Parlament, de la instituțiile statului, pentru a afla informații despre averile deputaților, despre bunurile pe care le dețin? De ce trebuie să scriem atâtea scrisori dacă ar fi mai simplu ca aceste informații să fie accesibile online, să fie transparente şi să le acceseze orișicine”, a remarcat jurnalistul.

Nadine Gogu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, a spus că tergiversarea adoptării în lectură finală a Legii privind accesul la informație şi a noului Cod al Audiovizualului împiedică activitatea jurnaliștilor de investigație. Potrivit lui Nadine Gogu, invocarea de către autorități a faptului că informațiile pe care le cer jurnaliștii ar fi date cu caracter personal este o încălcare a legii.

În fața manifestanților, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că va fi creat un grup de lucru care să vină cu propuneri de îmbunătățire a legislației în domeniul mass-media, conform standardelor europene. „Recunosc, există unele neajunsuri. Din punctul de vedere al legislației încă mai avem de lucru”, a spus șeful legislativului.

Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în 1993.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/jurnalistii-au-pichetat-sediul-parlamentului/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19