Jurnalist:  Unii dintre cei mai puternici oligarhi din R.Moldova sunt implicați în spălări masive de bani

Paul Radu (directorul executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project si co-fondatorul Investigative Dashboard si RISE Project spune într-un interviu acordat Europei Libere că„UE este o vacă bună de muls pentru oligarhi”,  adăugând că sumele investite de UE în programe anti-corupție în țările din Parteneriatul Estic sunt mult mai mici decât sumele investite de oligarhi (prin cumpărarea de proprietăți cu bani murdari, de exemplu) în UE.

Și aici este o mare, mare problemă, pentru că oricâți bani ar investi UE în aceste țări în programe anti-corupție, dacă se permite în continuare spălarea de bani la nivelul la care se face acum – de exemplu, în Moldova s-au spălat în ultimii ani cel puțin 21 de miliarde de dolari, printr-o singură bancă, situată în Chișinău.

Este aproape inutil să gândești în context de națiune-stat, și să spui, uite, noi, UE, o să rezolvăm corupția din R.Moldova, în condițiile în care corupția din R.Moldova este legată de corupția din UE, și din Rusia, și din Statele Unite, chiar.O grămadă din banii furați din Moldova ajung în proprietăți din Statele Unite.
Crima organizată nu are frontiere. Nu putem vorbi de geopolitică când vorbim de crima organizată, care este transfrontalieră, și are un singur interes: banul. Vedem că unii dintre cei mai puternici oligarhi din R.Moldova sunt implicați în spălări masive de bani, în achiziții făcute în UE, nu sunt interesați de transparență. Din contră. Ei sunt oameni care folosesc interpuși în afacerile lor, se folosesc de tot felul de firme de offshore create pe teritoriul UE. Or, oamenii ăștia au o influență foarte mare și în politică și în media din regiune. Sunt multe aparențe. Sunt oameni care clamează că doresc ca țara lor să intre în UE, dar, de fapt, prin tot ceea ce fac încearcă să oprească eforturile de integrare, pentru că le-ar dăuna afacerilor. Văd și exemplul României unde foarte mulți dintre oligarhi au probleme în justiție. Și atunci, oamenii aștia nu vor să ajungă în aceeași situație. Însă nu vor nici să alieneze relația cu UE, pentru că vor să poată să călătorească, vor să își poată face afacerile pe mai departe în UE. Și atunci există un interes din partea lor să mențină Moldova într-o zonă incertă, unde nu este nici 100% pro-UE, nici 100% pro-Rusia. Aici nu este vorba de ideologie. Deloc. Nu e vorba de UE contra Rusia. Nu. Este vorba efectiv de afaceri și de o mână de oameni care dețin mare parte din banii acestor țări.

mai multe pe europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

Fiul minor al unui primar din raionul Orhei, care nu are permis de conducere, a fost prins de polițiști la volanul mașinii primăriei

Un minor de 17 ani, fiul unui președinte al Organizației teritoriale a unui partid politic…

7 ore ago

Ce spune ANRE despre situația privind tarifele la apă și canalizare din Orhei. Ce i se cere

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat ieri un comunicat în care spune că:”…

2 zile ago

Trei braconieri din Susleni cu o armă au fost depistați de angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului

În noaptea de 3 spre 4 septembrie, inspectorii de mediu din cadrul Direcției control resurse…

4 zile ago

Comunicat DSE Orhei: o familie cu doi copii a rămas fără locuință în urma unui incendiu

Numărul intervențiilor din ultima săptămână de vară este unul record, fiind înregistrate 68 de situații…

4 zile ago