Select your Top Menu from wp menus

Jurnalist: Mercenarii din Rusia ajunși în Belarus – o operațiunie specială ucraineană care a eșuat din cauza scurgerii de informații din administrația prezidențială

Situația cu reținerea mercenarilor ruși din compania privată militară Wagner în Belarus ar fi rezultat dintr- o operațiune specială a serviciilor secrete ucrainene ce urmărea reținerea combatanților care au luptat de partea forțelor pro-ruse în Donbas. Aceasta însă a eșuat din cauza scurgerii de informații din biroul președintelui. Jurnalistul ucrainean Iuri Butusov scrie despre acest lucru, referindu-se la sursele sale din cadrul instituțiilor de forță.
Potrivit acestuia, serviciul de contrainformații ucrainean a pregătir operațiunea timp de un an. Serviciul secret a propus mercenarilor „muncă” în numele companiei militare private rusești MAR , care presupunea paza platformelor petroliere din Venezuela.

În cadrul unor interviuri, mercenerii, „confirmându-și calificările”, au recunoscut că au participat în acțiunile de luptă din Donbass de partea separatiștilot pro-ruși, notează jurnalistul.
Doi teroriști au vorbit despre implicarea lor în doborârea zborului Boeing MH17, unul în doborârea unui Il-76 și altul în doborârea unui AN-26 în apropiere de Luhansk.
În total, au fost recrutate 33 de persoane : 28 dintre ele au fost teroriști, cinci au fost „persoane întâmplătoare ”, nouă persoane din grup aveau cetățenia ucraineană.

Era planificat ca mercenarii să fie transportați de la Moscova la aeroportul din Minsk pe 24 iulie. De acolo ei trebuiau să zboare imediat la Istanbul, fiind pregătită o aterizare de urgență în Ucraina, unde urmau a fi reținuți.
Un colaborator informal al Agenției Naționale Anticorupție din Ucraina NABU, Yevheny Șevchenko, susține că , pentru obținerea aterizare neprogramate, unul dintre ofițerii de contrainformații urma să simuleze o criză de epilepsie.

Pe 24 iulie, șeful Direcției Principale de Informații din Ministerul Apărării, Vasily Burba și primul șef adjunct al Serviciului Ucrainean de Informații SBU, Ruslan Baranetsky, au raportat despre operațiunea specială președintelui Volodymyr Zelensky. Potrivit jurnalistului, la întâlnire au participat și șeful biroului președintelui Andriy Yermak, primul secretar adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare- șeful comitetului de informații Ruslan Demchenko, șeful adjunct al Administrației Președintelui pentru probleme de apărare Roman Mashovets, secretarul președintelui Maria Levchenko.

Ermak a spus că operațiunea trebuie amânată, scrie Butusov. El ar fi făcut referire la negocierile cu Dmitry Kozak, asistent al președintelui Federației Ruse și a spus că reținerea teroriștilor va împiedica începerea armistițiului în Donbas pe 27 iulie. Șevchenko mai scrie că unul dintre argumentele lui Yermak a fost pregătirea unui schimb de deținuți.

Reprezentanții serviciilor speciale au răspuns că teroriștii erau deja pe drum și că suspendarea operațiunii ar putea duce la eșecul acesteia. Dar Zelensky l-a susținut pe Yermak și a dat ordinul de a suspenda capturarea teroriștilor și de a amâna operațiunea până pe 30 iulie, „astfel încât să fie mai convenabil de a comunicat cu Moscova”, scrie jurnalistul.

Totuși, pe 29 iulie, cu o zi înainte de plecarea amânată a teroriștilor, aceștia au fost reținuți de serviciile speciale din Belarus. Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a declarat că aceștia s-ar fi pregătir să participe la revolte după alegeri.

Pe 3 august, la o întâlnire în administrația prezidențială, șeful contrainformațiilor militare Burba a spus că eșecul operațiunii s-ar fi datorat trădării. El a cerut să înceapă verificarea tuturor celor care aveau informații despre operație și să efectueze un test de poligraf pentru el, Yermak, Demchenko și Mashovets. Deja pe 5 august, Burba a fost demis din funcție prin decret prezidențial.

Zelensky și, în același timp, Putin au negociat cu Lukashenko pentru extrădarea combatanților, iar pe 14 august, liderul Republicii Belarus a predat deținuții Rusiei.

Pe lângă Butusov, agentul NABU Șevchenko a scris despre operațiunea specială eșuată, iar jurnalista Yanina Sokolova a anunțat publicarea înregistrărilor audio despre operațiune.

LIGA.net a solicitat să comenteze informațiile despre operațiunea specială eșuată Serviciul de Securitatea din Ucraina SBU. Ei au spus că, la prima vedere, pare un „fals rusesc” care a fost vehiculat încă săptămâna trecută, dar au cerut o solicitare oficială pentru un răspuns mai exact. Reprezentanții administrației prezidențiale și oficiului Procurorului General (conformlui Șevcenko, procurorul Gunduz Mammadov era responsabil de caz) nu au răspuns apelurilor.

LIGA.net a trimis întrebări către toate autoritățile enumerate, dar nu a primit nici un răspuns până la momentul publicării.

sursa: liga.net


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/jurnalist-mercenarii-din-rusia-ajunsi-in-belarus-o-operatiunie-speciala-ucraineana-care-a-esuat-din-cauza-scurgerii-de-informatii-din-administratia-prezidentiala/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19