Select your Top Menu from wp menus

Promo LEX: Judecătoria Orhei a pronunțat o sentință prin care de fapt a exonerat de la răspundere doi agresori în timp ce al treilea a fost pedepsit simbolic. Procuratura respinge acuzatiile

Deși Republica Moldova a pierdut câteva dosare la CtEDO în care a eșuat să desfășoare anchete eficiente pe marginea acuzațiilor victimelor minore ale agresiunilor sexuale și a violurilor (cauzele I.G. c. Moldovei detalii aici și N.A. c. Moldovei detalii aici), practica defectuoasă continuă.

Datorită unor tertipuri procesuale agresorii fie sunt scoși de sub urmărire penală, fie li se aplică o pedeapsă mai blândă sau simbolică. Situația este deosebit de periculoasă în cazul în care victime ale agresiunilor sexuale sunt minorii, iar tutorii sau părinții acestora nu dispun de suficiente resurse pentru a  lupta cu sistemul. Este cazul recent al unei victime minore ale violului, în care Judecătoria Orhei a pronunțat o sentință prin care de fapt a exonerat de la răspundere doi agresori,  în timp ce al treilea a fost pedepsit simbolic.

Potrivit declarațiilor victimei,  în decembrie 2014 aceasta a fost privată de libertate de către trei indivizi, într-o locuință din orașul Orhei, unde a fost obligată să consume alcool și să întrețină relații sexuale împotriva voinței sale. În momentul săvârșirii infracțiunii, victima era minoră și susține că a fost ademenită în locuință de către o cunoscută, sub pretextul unei petreceri. După săvârșirea violului, victima a reușit să fugă și a fost găsită de mama acesteia în stare de șoc.

Conform probelor din dosar, Poliția a găsit la locul infracțiunii mai multe sticle de alcool și substanțe narcotice (canabis) precum și o parte din hainele victimei. Cu toate acestea, Procuratura Orhei a admis versiunea inculpaților, potrivit căreia victima minoră a întreținut relațiile sexuale benevol, chiar dacă însuși victima a negat acest fapt. În cadrul urmăririi penale nu a fost verificat în nici un fel consimțământul minorei la raportul sexual, invocat de inculpați și nici nu s-a ținut cont de alte circumstanțe cum ar fi: starea de neputință a victimei, vârsta acesteia, consumul de alcool și substanțe narcotice de către inculpați, leziunile corporale depistate pe corpul victimei și starea de șoc în care a fost găsită.

Judecătoria Orhei a emis o sentință prin care doar unul din inculpați urmează să petreacă următorii 2 ani în închisoare, pentru privare de libertate,  dar fără a fi tras la răspundere penală pentru viol, deși a recunoscut că a întreținut relații sexuale.

Avocatului victimei, Dumitru Sliusarenco susține că:  „Victimele minore ale violului nu beneficiază de o investigație și protecție eficientă din partea autorităților. Se ajunge la situații paradoxale, când din investigația Procuraturii rezultă că victima ar fi întreținut relații sexuale benevol în timp ce era privată forțat de libertate. În concluzie, se conturează o practică vicioasă de examinare a infracțiunilor sexuale, infractorii nu sunt trași la răspundere, iar victimele sunt supuse revictimizării. Ca efect, victimele trec prin suferințe emoționale continue, sunt stigmatizate și pierd încrederea în sine și în sistemul de justiție”.

La investigarea cazurilor de infracțiuni sexule, deseori autoritățile (polițiști, anchetatorii, procurori) sunt influențate de prejudecăți și stereotipuri în bază de gen, respectiv investigația este ineficientă.

Asistența juridică este acordată în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților societății civile din Moldova, inclusiv regiunea Transnistreană, în combaterea discriminării prin intermediul acțiunilor de advocacy”, proiect implementat de The Equal Rights Trust și Asociația Promo-LEX și finanțat de Uniunea Europeană. Vedeți materiale video realizate pe acest caz aici și aici, se spune intr-un comunicat al Promo-LEX

De  partea cealalta Procuratura Generală respinge acuzațiile apărătorilor drepturilor omului cu privire la faptul că dosarele penale legate de infracțiunile cu caracter sexual în privința minorilor nu sînt examinate corespunzător. Potrivit procurorilor, cele 311 dosare legate de violența față de copii sînt examinate în mod special, informează NOI.md.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, în anul 2015, organele de drept au intentat 574 de cauze penale în legătură cu infracțiunile cu caracter sexual în privința minorilor, traficului de copii și violenței în familie față de aceștia. Sursa citată precizează că 311 dosare sînt examinate în regim special, deoarece la momentul comiterii crimei victimele aveau vîrsta mai mică de 14 ani. Victimele au fost audiate în procuraturile din Anenii Noi, Cahul, Călărași, Comrat, Leova, Ocnița, Orhei și Soroca.

Din numărul total de infracțiuni comise împotriva minorilor, cele mai multe (171) au caracter sexual. Alți 87 de copii au devenit victime ale violenței în familie, iar 53 de minori au fost audiați în calitate de martori ai unor ilegalități de acest gen. Potrivit Procuraturii Generale, în timpul depunerii mărturiilor, copiilor le-a fost asigurată o ambianță binevoitoare, care să excludă senzația de tensiune.