Instanta de judecata a declarat ca alegerea presedintelui si celor 3 vice-presedinti ai raionului s-a facut legal. Marti, 25 octombrie, judecatorul Veronica Cupcea a finalizat audierea partilor si a pronuntat hotararea.
Legalitatea alegerii conducerii raionului a fost contestata de 2 consilieri ai Partidului Democrat din Moldova – Vladimir Bobeico si Ion Stratulat , dar si de catre Oficiul teritoral Orhei al Cancelariei de Stat. Potrivit acestora, in cadrul sedintei de constituire a Consiliului raional Orhei, n-au fost respectate procedurile de rigoare. Contestatarii au declarat ca ilegala a fost atat modificarea ordinii de zi a intrunirii prin introducerea unor chestiuni noi, cat si alegerea conducerii raionului cu votul a doar 23 de consilieri prezenti la sedinta in cauza.
Pe de alta parte, reprezentantul Consiliului Raional, avocatul Valeriu Covas, a afirmat in judecata ca procedura a fost legala. Acesta a mai declarat ca in cazul in care instanta va hotara altfel, Consiliul raional se poate intruni intro sedinta extraordinara pentru a-i alege din nou pe aceeasi sefi ai raionului.
Hotararea Judecatoriei Orhei poate fi atacata la Curte de Apel in termen de 15 zile.
Amintim ca actuala conducere a raionului Orhei a fost aleasa in cadrul primei sedinte de constituire a Consiliului raional, care a fost intrerupta de 2 pauze de cateva zile fiecare.
Pe data de 15 iulie current, 21 de consilieri PLDM, PCRM ,PSD si cate unul de la PL si PD au votat pentru liberal –democratul Ion Stefarta in calitate de presedinte al raionului.
In aceeasi zi au fost alesi 3 vice-presedinti ai raionului: pentru probleme sociale – din partea PSD, Andrei Globa (ex-presedinte), pentru economie si investii – din partea PDM, Sergiu Muravschi (ex-vicepresedinte) , pentru agricultura- din partea PCRM, Valerian Scutelnic.