Select your Top Menu from wp menus

Judecător din Teleneşti suspendat din funcţie la solicitarea Procurorului General

Consiliul Superior al Magistraturii a admis astăzi demersul Procurorului General Corneliu Gurin, privind suspendarea provizorie din funcţie a unui judecător din cadrul Judecătoriei raionului Teleneşti, pe durata anchetei penale, pînă la rămînerea definitivă a hotărîrii pe caz.

Respectivul judecător a fost reţinut în flagrant, pe 11 octombrie, în biroul său de serviciu, de Procuratura Anticorupţie în comun cu Centrul Naţional Anticorupţie şi este învinuit de corupere pasivă.

Potrivit procurorilor, magistratul ar fi solicitat şi primit 200 de dolari de la avocatul unei părţi într-un litigiu civil pentru a pronunţa o încheiere de scoatere de pe rol a cererii părţii oponente în acest proces.

Demersul Procurorului General a fost motivat de faptul că, activînd în continuare în funcţia de judecător, magistratul ar putea să împiedice la stabilirea adevărului în cadrul urmăririi penale şi ar putea influenţa negativ imaginea justiţiei, inducînd dubii privind gradul de integritate al sistemului judecătoresc.

Urmărirea penală pe acest caz este exercitată de Procuratura Anticorupţie.

Dacă va fi recunoscut vinovat, magistratul riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.