Select your Top Menu from wp menus

Judecata a achitat traficanţii de organe din Moldova

Trei cetăţeni ai Republicii Moldova au fost traficaţi în Turcia pentru prelevare de organe, iar autorii infracţiunii se află în libertate, deoarece, recent, instanţa de judecată i-a achitat, motivînd că faptele nu au fost comise de către inculpaţi.

Procurorii, care au solicitat condamnarea celor 4 inculpaţi la pedepse cuprinse între 8 şi 10 ani de detenţie, consideră sentinţa Judecătoriei sect.Centru drept una ilegală şi anunţă că o vor ataca în modul stabilit de lege.

Procurorii din cadrul Secţiei combatere trafic de fiinţe umane a Procuraturii Generale împreună cu ofiţerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al MAI au stabilit că, în decursul anilor 2001 – 2002, profitînd de starea grea financiară a trei cetăţeni moldoveni, inculpaţii i-au recrutat pentru a fi transportaţi în scop de prelevare de organe la o clinică particulară din Istanbul, care activa în mod ilegal şi activitatea căreia a fost întreruptă de către autorităţile competente ale statului respectiv în anul 2004.

Potrivit procurorilor, una dintre victime a fost convinsă prin înşelăciune că va lucra în calitate de lăcătuş în Turcia, fără a cunoaşte despre adevăratele intenţii ale traficanţilor.

Astfel, aceştia au însoţit victimele pentru examinare medicală în Republica Moldova, după care le-au organizat transportarea pe calea aerului în or. Istambul, Turcia.

La destinaţie victimele au fost întîmpinate de către un cetăţean al Israelului, care i-a transportat la clinica medicală menţionată, unde au fost supuşi intervenţiilor chirurgicale prin care le-a fost prelevat cîte un rinichi.

Din probele acumulate reiese că, fiecare „donator” de rinichi a fost remunerat cu cîte 4 mii, 6 mii şi respectiv, 10 mii de dolari.

În contextul soluţiei adoptate în anul 2014 de către Judecătoria sect. Centru, este necesar de a menţiona că una din aceste victime, după ce i-a fost prelevat un rinichi a fost atrasă în continuare în activitatea criminală de către membrii reţelei de traficanţi, şi pentru faptul că a recrutat o singură victimă, a fost condamnat în anul 2007 de către judecătoria Buiucani la 10 ani de închisoare.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii şi ofiţerii de poliţie au stabilit, că unul dintre participanţii la comiterea infracţiunii este un cetăţean al Israelului, în privinţa căruia urmărirea penală continuă. Această persoană, conform investigaţiilor efectuate, este iniţiatorul şi organizatorul comiterii infracţiunii.

În anul 2007, forţele de ordine ucrainene l-au reţinut pe cetăţeanul Israelului, care a fost anunţat în căutare internaţională de Procuratura Generală a Republicii Moldova pentru comiterea traficului de fiinţe umane. Tot atunci, Procuratura Generală a înaintat organelor competente ale Ucrainei o cerere de extrădare a acestuia pentru tragerea la răspundere penală.

Procuratura Generală a Ucrainei însă a admis cererea de extrădare înaintată de autorităţile Israelului şi în octombrie 2009 acesta a fost transmis organelor israeliene pentru tragere la răspundere penală pentru trafic de fiinţe umane, cauzare intenţionată a leziunilor corporale grave, escrocherie, folosirea documentelor oficiale false, etc.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/judecata-a-achitat-traficantii-de-organe-din-moldova/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19