Select your Top Menu from wp menus

JENANT. Bolşevicii au huiduit-o pe Principesa Margareta a României (DW)

Moment penibil la Chişinău cu implicarea principesei Margareta a României şi a principelui Radu. Aflaţi într-o vizită de trei zile în Republica Moldova, ei au vrut să depună o coroană de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului, dar au fost blocaţi de opt activişti comunişti zgomotoşi. Deşi programul vizitei înalţilor oaspeţi era cunoscut din timp, nici un poliţist nu se afla la faţa locului.

Principesa Margareta şi principele Radu au venit în Republica Moldova la invitaţia primarului liberal de Chişinău, Dorin Chirtoacă, decorat în luna septembrie cu ordinul Coroana României în grad de cavaler.

Incidentul din faţa monumentului domnitorului Ştefan cel Mare a avut loc după întâlnirea principelui şi principesei cu premierul moldovean Iurie Leancă. Oficialul de la Chişinău le-a vorbit despre aspirațiile europene ale Republicii Moldova: „Vă mulțumesc pentru această deschidere şi vă sunt recunoscător pentru sprijinul constant”, a menționat Iurie Leancă. El s-a referit la donațiile făcute de Casa Regală în mai multe instutuții de învățământ din Republica Moldova. Alteța Sa, principele Radu, a mulţumit premierului pentru ospitalitate: „Suntem încântați că cele mai importante instituții ale statului din Republica Moldova ne-au deschis ușile în aceste trei zile”.

Au ieşit din Casa Guvernului şi s-au îndreptat spre monumentul domnitorului cu o coroană de flori. Acolo, însă, au fost blocaţi de 8 activişti scandalagii înrăiţi ai Partidului Comuniştilor. Aceştia purtau un steag de culoare roşie cu un cap de bou la mijloc şi scandau insulte la adresa oaspeţilor: „Prinţul român în Moldova e străin!”, „Trăiască şi-n florească Republica Moldovenească!” şi „Afară din Moldova!”.

În cele din urmă, principesa Margareta şi principele Radu s-au închinat la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi au pus coroana de flori mai într-o arte, pentru că în faţa monumentului stăteau nemişcaţi activiştii comunişti.

Decorată cu medalia „Dimitrie Cantemir”

După acest incident, Academia de Ştiinţe a Moldovei i-a oferit Principesei Margareta a României medalia „Dimitrie Cantemir“ şi Monografia „Dinastia Cantemireştilor“, în semn de recunoştinţă pentru colaborarea fructuoasă cu instituţiile de învăţământ din Republica Moldova. Principele Radu a menţionat că au venit cu un mesaj de unire: „Într-o ţară răvăşită de chinuri identitare, familia regală vine să unească, nu să dezbine. Ea însăşi este profund înrădăcinată în spiritul rusesc, pentru că prin sângele Principesei Margareta curge sânge rusesc“. Principele a spus că aceste întâlniri au ca scop aprofundarea democraţiei în Republica Moldova şi susţinerea ţării pe calea integrării europene. „Vom încerca de acum încolo, atât generaţia noastră, cât şi a şasea generaţie, prin Principele Nicolae, să nu mai venim aici în vizită, ci să venim în mod regulat acasă, pentru a implementa proiecte în domeniul sănătăţii, social, educaţional, cât şi proiecte economice, în domeniul privat“, a precizat Principele Radu. El a spus că şi-au dorit să ajungă în Republica Moldova cu trenul regal, aşa cum a făcut-o în 1940, de Bobotează, Regele Carol al II-lea al României. „Trenul era acolo, noi eram, dar şinele nu mai erau aceleaşi. De aceea, din perspectiva mea sunt două modalităţi de unire a celor două maluri ale Prutului: prin construcţia unei autostrăzi de la Bucureşti la Chişinău şi, a doua – să facem ca şinele noastre de cale ferată să aibă aceeaşi distanţă între ele“.

Timp de 3 zile, familia princiară va participa la mai multe evenimente culturale în Republica Moldova – va vizita Mănăstirea Curchi şi va merge în mai multe sate din Soroca, Bălţi şi Orhei. Joi, în ultima zi a vizitei, reprezentanţii Casei Regale a României vor avea întâlniri cu mitropolitul Petru al Basarabiei şi cu mitropolitul Moldovei, Vladimir.

Principesa Margareta se află pentru prima dată în Republica Moldova.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/jenant-bolsevicii-au-huiduit-o-pe-principesa-margareta-a-romaniei-dw/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19