Iranul a atacat cu cel puțin 12 rachete balistice două baze din Irak, obiective în care se află militari americani. Până în prezent relatările cu privire la victime irakiene sunt neclare, dar se pare că nu există victime printre americani.
Acțiunea iraniană împotriva bazelor militare irakiene, cu prezență americană din Irak, de la Al-Assad și Irbil, este o riposta asumată la asasinarea, de către Statele Unite a generalului iranian, Qasem Soleimani.
Conform relatărilor inițiale, atacurile iraniene nu au vizat obiective în care să existe riscul uciderii americanilor. Această prudență este considerată de bun augur, în speranța că părțile vor proceda prudent, în încercarea de a evita un război. De altfel într-un mesaj pe contul de Twitter al unei oficialități iraniene se arată că atacul a fost îndreptat – așa cum se avertizase – împotriva unor instalații militare, invitând partea americană să nu riposteze și exprimând dorința ca un război să fie evitat. Din acel mesaj se poate înțelege că atacul iranian nu va fi urmat de altele.
În cursul serii, la Washington, după aflarea veștilor despre atacuri, președintele Trump s-a întâlnit cu consilierii săi pentru securitate națională. Un timp a existat incertitudine cu privire la intenția sa de a se adresa sau nu, națiunii, în cursul serii. În cele din urmă, s-a decis că nu este oportun să o facă – probabil în așteptarea a noi informații cu privire la impactul atacului – dar, într-un mesaj tweeter, Trump a scris că totul este în regulă, probabil o indicație că nu există victime americane, anunțând că se va adresa în scurtă vreme națiunii cu privire la această situație.
Analiștii consideră și această prima reacție a președintelui este de bun augur. În cursul zilei de ieri, el spusese că, dacă Iranul atacă și lovește americani sau interese americane, ca represalii la uciderea lui Qasem Soleimani, Statele Unite vor riposta, poate chiar cu forță disproporționată. Și Teheranul avertizase că, dacă teritoriul național va fi atacat, represaliile se vor face simțite în țări aliate Americii, Emiratele Arabe Unite la Dubai și Haifa, în Israel. Deci premizele erau amenințătoare, de ambele părți.
Se speră că, acum, interpretarea la Washington va fi că Iranul a răspuns – pentru că nu avea încotro decât să răspundă, pentru uz intern – dar că a făcut-o cu intenția clară de a nu ucide americani printr-o operațiune bine planificată. Dacă se va dovedi că așa au stat lucrurile, președintele Trump are posibilitatea de a nu riposta pentru a da o șansă diplomației, fie și indirecte, pentru că cele două părți nu sunt în contact. Rămâne de văzut ce va face președintele, peste câteva ore. Există șansa că ambele părți să declare victorie – președintele Trump pentru că a eliminat un adversar periculos fără ca riposta iraniană să facă victime americane, iar Teheranul pentru că iranienii și-au apărat onoarea.
sursa: europalibera.org