Select your Top Menu from wp menus

IPRE: Moldova nu a valorificat potenţialul de export în UE oferit de Acordul de Asociere

În anul 2015 Republica Moldova nu a valorificat potenţialul de export pe piaţa Uniunii Europene oferit de Acordul de Asociere. Pe parcursul anului trecut, comparativ cu 2014, volumul exporturilor în expresie cantitativă a fost mai mare, însă în expresie valorică acestea au scăzut cu 2,3%, ceea ce înseamnă că am exportat mai mult la un preţ mai mic. Concluziile se conţin într-o analiză a Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, transmite IPN.

Analiza arătă că în continuare o parte din mărfurile scutite de taxe rămân a fi neeligibile pe piaţa UE, cum ar fi produsele de origine animalieră. Potrivit studiului, Moldova şi-a luat angajamentul de a-şi alinia legislaţia sanitară şi fitosanitară la cea a UE. Progresul la acest capitol este unul modest, spun experţii, în situaţia când doar un sfert din acţiunile prevăzute în Planul Naţional de Acţiuni pentru implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană 2014-2016 pentru anul 2015 sunt implementate, majoritatea sunt în proces de realizare.

Potrivit experţilor, o provocare importantă rămâne capacitatea instituţională redusă în implementarea noilor reglementări, lipsa unor laboratoare moderne şi kituri de testare, ceea ce nu permit până la momentul actual exportul de produse de origine animalieră. „În 2016, este prioritar de a crea condiţii pentru valorificarea potenţialului de export pe piaţa UE a produselor de origine animalieră, în special, a cărnii de pasăre şi ouălor industriale. Astfel, autorităţile de la Chişinău urmează să îşi concentreze eforturile în obţinerea unui rezultat pozitiv din partea Misiunilor de evaluare a Comisiei Europene”, susţine expertul IPRE, Iulian Groza.

Potrivit analizei, în anul 2015 au fost înregistraţi anumiţi paşi importanţi întru atingerea cotelor de export stabilite în Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Dar, pentru unele produse fiind depăşită cota stabilită de 2,5 ori, iar altele rămânând fără nici un lot exportat. „Nivelul de implementare scăzut a măsurilor sanitare şi fitosanitare are un impact direct asupra nivelului de valorificare a produselor supuse cotelor de export. În acest sens, pentru produsele supuse contingentelor tarifare, nivelul de export este de circa 26%, iar produsele supuse unor cote în baza mecanismului împotriva eludării, nivelul de export este de circa 55%”, conchid autorii analizei.

Pentru a depăşi această situaţie, experţii IPRE, au propus un set de recomandări, cum ar fi: deblocarea fondurilor europene ce urmează a fi oferite prin programele de suport bugetar, dotarea laboratoarelor cu kituri şi echipamentele necesare şi acreditarea acestora conform prevederilor UE. De asemenea, este necesară adoptarea de urgenţă a tuturor actelor normative prevăzute în Planul de Acţiuni şi modificarea Acordului de Asociere pentru a fi inserate noile directive ce urmează a fi transpuse în domeniul sanitar şi fitosanitar.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/ipre-moldova-nu-a-valorificat-potentialul-de-export-in-ue-oferit-de-acordul-de-asociere/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19