Un studiu recent, realizat de savanti americani, sustine ca viata nu a aparut pe Terra, ci pe planeta Marte, compusii chimici esentiali dezvoltarii ei „calatorind” prin spatiu cu ajutorul unor meteoriti.
Teoria este sustinuta de profesorul geochimist Steven Benner.
El declara ca un mineral numit molybdenum, esential aparitiei vietii, a existat mai intai pe Marte.
A aparut pe aceasta planeta datorita eruptiilor vulcanice, apoi a ajuns si pe Terra, “calatorind” prin spatiu datorita meteoritilor.
Molybdenum este un element chimic care, atunci cand se oxideaza, ajuta la dezvoltarea moleculelor organice si la transformarea acestora in forme primitive de viata.
Teoria lui Steven va fi prezentata oficial in cadrul conferintei anuale Goldschmidt.
Mai mult, potrivit savantului de la Institutul de Stiinta si Tehnologie Westheimer din Gainesville, Florida, aceste conditii propice vietii exista chiar si acum pe Marte.
“Forma oxidata a molybdenumului nu putea exista pe Pamant atunci cand a aparut viata. In urma cu 3 miliarde de ani, pe Terra exista foarte putin oxigen, dar pe Marte exista mai mult”, declara Steven.
Ipoteza promovata de Benner rezolva un paradox care ii deruteaza de ani de zile pe oamenii de stiinta.
Acestia nu au reusit sa creeze in laborator forme de viata folosind materie organica si caldura sau lumina, adica reproducand conditiile existente in trecutul indepartat pe Terra, scrie Daily Mail.
In loc sa se transforme in forme de viata, acesti compusi se modifica in ceva similar petrolului sau asfaltului, iar pana acum savantii nu aveau o explicatie.
Analize recent ale unor meteoriti de pe Marte au demonstrat existenta unui element chimic numit boron. Steven crede ca vor descoperi acolo si o forma oxidata de molybdenum.
In plus, pe Pamant, primele forme de viata ar fi fost acoperite de apa, iar apa distruge ARN-ul, care este prima molecula genetica existenta.
In schimb, pe Marte exista mai putina apa decat pe Terra de acum cateva miliarde de ani.
“Avem dovada ca suntem cu totii martieni. Viata a aparut pe Marte si a ajuns pe Pamant pe o bucata de roca”, declara Steven.
Totusi, Pamantul a fost planeta ideala pentru mentinerea si evolutia vietii, explica geochimistul.
Recent, oamenii de stiinta au aflat ca meteoritii martieni gasiti pe Terra sunt cu 4 miliarde de ani mai “tineri” decat estimasera initial, prin urmare Marte ar putea fi si acum o planeta activa geologic.
Pana acum, au fost descoperiti 100 de meteoriti proveniti de pe Marte. Unii au o vechime de 200 de milioane de ani, altii de numai 20 de milioane de ani.
sursa: stirileprotv.ro
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…