Select your Top Menu from wp menus

Ion Tăbârţă, despre Kroll 2: Anumite informații vehiculate s-au confirmat

„Frauda bancară a fost o acțiune bine concertată. Anumite informații vehiculate în societate s-au confirmat acum. Este clar cine sunt executorii și beneficiarii”. Opinia a fost exprimată pentru IPN de către analistul politic Ion Tăbârţă, solicitat pentru un comentariu după publicarea raportului Kroll 2.

Analistul spune că acum este mai clar cum s-a delapidat sistemul financiar-bancar. Era cunoscut faptul că în fruntea acțiunilor a stat controversatul om de afaceri și politician Ilan Şor, care a părăsit Republica Moldova. În cel de-al doilea raport apar nume ale unor persoane din anturajul lui Ilan Şor, o parte dintre ei au ajuns deputați. Ion Tăbârţă crede că acum Procuratura Generală trebuie să se autosesizeze, să le deschidă dosare penale.

O concluzie pe care și-a făcut-o analistul, citind raportul, este că „instituțiile statului, care trebuiau să vegheze sistemul financiar-bancar, au stat și au urmărit dintr-o parte”. Potrivit lui Ion Tăbârță, „este evident faptul că acestea au fost „deconectate” prin comandă politică, iar în situația când au încercat să acționeze, imediat au primit stop”. La fel, a menționat că „instituțiile statului, după 2015, nu au făcut aproape nimic pentru a-i trage la răspundere pe cei implicați în această fraudă și care sunt menționați în raport, deși aveau la dispoziție toate aceste informații”.

Potrivit analistului, apare întrebarea: „De ce Ilan Şor și oamenii lui au fost lăsați în pace, au făcut activitate politică, au ajuns primari și deputați, dacă se cunoștea faptul că Ilan Şor a fost vârful aisbergului?”. „S-a văzut tărăgănare intenționată în examinarea dosarului controversatului politician. Fostei guvernări îi convenea, îi avea la mâna lor și au fost folosiți în diverse acțiuni politice, manifestări publice. La un moment dat Partidul Şor era ca o gardă prin intermediul căruia s-a declanșat o întreagă campanie de hărțuire a opoziției”, a spus Ion Tăbârţă.

Cât privește lista beneficiarilor finali, pe de o parte, procurorul general spune că nu există o asemenea listă, dar mai devreme, ex-premierul Pavel Filip a spus că 90% dintre persoanele care figurează în raport ca beneficiari finali sunt oameni onești. „Cred că mai departe comisia de anchetă ar trebui pe acest aspect să pedaleze. Este nevoie de această listă, așa ca lumea să vadă cine și cum a beneficiat de credite neperformante”, a spus Ion Ţăbârţă.

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigarea fraudei bancare a publicat joi, 4 iulie, cel de-al doilea raport Kroll în limba engleză.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/ion-tabarta-despre-kroll-2-anumite-informatii-vehiculate-s-au-confirmat/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19