Categories: OpiniiSocialȘtiri

Ion Sturza: Ce mănâncă moldovenii?

Omul de afaceri, ex-premierul Ion Sturza, a reacţionat la scandalul alimentelor din grădiniţe şi şcoli cu o postare la temă. Acesta notează că ” din păcate, puțini s-au întrebat ce mănâncă în general moldovenii. Sau, la drept vorbind,cine îi otrăvește  pe moldoveni?”:

Ce mănâncă moldovenii?

Cazul produselor alterate furnizate grădinițelor a provocat multă revoltă dar, din păcate, puțini s-au întrebat ce mănâncă în general moldovenii. Sau, la drept vorbind, cine îi otrăvește pe moldoveni?

Cel puțin, cei plecați din țară, revenind acasă, au observat scăderea dramatică a calității produselor de primă necesitate, inclusiv a celor de mărci autohtone consacrate.

Interesat fiind de ce mănâncă familia mea, când revenim acasă, am discutat cu mai mulți specialiști. Răspunsul lor a fost univoc: consumați doar ce produceți personal, în rest riscați să vă otrăviți inclusiv cu produse de la piața agricolă.

Pâinea și produsele de panificație

Considerate produse sociale, s-a făcut presiune pe prețul acestora. Singurul furnizor mare folosește făina de calitate inferioară pe care o tratează, în repetate rânduri, cu sulf. Instalațiile și conductele, care nu se curăță cu anii, sunt și ele tratate, la rândul lor, cu cantității enorme de sulf.

Pentru a reduce timpul de producție (frământare, dospire) se utilizează multiple adaosuri și drojdii, majoritatea interzise în UE. Se folosesc la scară largă, coloranți, conservanți, aditivi, amidon de origine dubioasă. Și asta fără informarea consumatorului. Pentru a utiliza tehnologia „rapidă”, activitatea drojdiilor în pâine rămâne foarte activă și poate provoca fermentația necontrolată a altor alimente, ce reprezintă pericol, în special pentru copii.

Ambalajul, daca este utilizat, e din peliculă care conține cantități mari de clor.

La lactate sunt aceleași probleme

În plus, pentru a acoperi necesitatea de lapte natural (care li se pare scump producătorilor) se folosește laptele praf, degresat, grăsimi de origine vegetală (în special palmier), de proveniență dubioasă, emulganți, conservanți, aromatizatori. Combinația dintre grăsimile vegetale și animale în produse este extrem de nocivă pentru sănătate. Pentru a le îmbina, se folosesc emulgatori și stabilizatori periculoși pentru sănătatea omului. Niciuna din aceste tehnologii și componente nu sunt indicate în informația de pe ambalaje.

Carnea și produsele din carne

Majoritatea produselor sunt din carne înghețată, importată, de origine îndoielnică, cu termen de valabilitate expirat, și cu documente de proveniență contrafăcute. Se folosesc la scară largă resturile animaliere importate (mațe, stomac etc.) cu documente sanitare incerte.

Am putea continua cu fructele, legumele, peștele, băuturile, chiar și renumitele bomboane nu mai sunt demult naturale. Se folosesc aceleași grăsimi vegetale, aromatizatori, coloranți (vezi scandalul din SUA).
Adaugam apa din fintini plina de nitrati…

Pentru a reglementa sectorul și a informa producătorul și consumatorul avem și o agenție de stat, ANSA care, mai nou, este localizată într-un palat nou din centrul Chișinăului. Dotat bine din banii europeni.

Ați auzit ceva de ei? În afară de scandaluri și abuzuri?
Ar fi bine să inițiem o campanie națională de investigație și informare: „Ce mănâncă moldovenii”.

Cred că ar fi o surpriză pentru „partenerii” externi. Moldovenii consumă nu numai geopolitică. Dar, într-adevăr, „materiile prime” vin în special din „lumea civilizată”. După principiul „на тебе, боже, что нам не гоже!”

Poftă bună!

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut, și…

2 zile ago

Stranietăți – categoria de știri la care a plasat un site din Azerbaidjan reacția Maiei Sandu la protestele din Georgia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a comentat într-o postare pe rețeaua de socializare X (…

2 zile ago

Primăria Orhei nu oferă raportul de monitorizare a achizițiilor pentru anul trecut

La o lună și jumătate de când a fost adresată o solicitare, Primăria Orhei așa…

2 zile ago

Scade prețul gazelor naturale. ANRE a aprobat un nou tarif

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale…

3 zile ago

Judecătoria Orhei a anulat decizia prin care o localitate din raion a aprobat sponsorizarea cu cetățeanul ruso-israelian Igal Shved

Decizia prin care consiliul sătesc Mîrzești din raionul Orhei a aprobat condițiile de sponsorizare a…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

5 zile ago