În ultimii ani autorităţile au desfăşurat o adevărată campanie de interceptare şi filare a opozanţilor guvernării democrate. Operaţiunea s-a desfăşurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declaraţii la conferinţe de presă, se spune într-o investigaţie publicată pe rise.md.
Sub lupa procurorilor şi a poliţiştilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi chiar jurnalişti. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată şi viaţa privată. În locuinţe le-au fost instalate microfoane şi camere video.
RISE Moldova a obţinut un set de date care arată amploarea operaţiunii. Este vorba de aproape 600 de proiecte de ordonanţe, demersuri, procese-verbale, încheieri judecătoreşti şi mandate de autorizare. În documente se face referire şi la peste 200 de DVD-uri cu discuţii telefonice interceptate.
Spre exemplu, procurorii au cerut autorizaţii de la judecătorii de instrucţie ca unii la domiciliul unui manifestant, Dan Perciun, să fie instalate „aparate ce asigură supravegherea şi înregistrarea audio şi video, a celor de fotografiat şi de filmat, fără înştiinţarea proprietarului, posesorului, în scopul studierii acestuia pentru descoperirea urmelor activităţii infracţionale”.
Oficial, efortul oamenilor legii s-a încheiat pe o notă pesimistă din partitura penală – datele nu au prezentat interes şi au fost nimicite. În realitate, unele persoane vizate susţin că interceptările au fost folosite de sistem pentru a li se deschide dosare penale sau pentru a fi denigrate public.