In ultimii ani politistii moldoveni au deconspirat mai multi traficanti care incercau sa vanda materiale radiocative cumparatorilor din Orientul Mijlociu. Persoanele arestate au primit condamnari minime pentru afaceri care puteau duce la crearea de bombe nucleare de catre teroristi. Potrivit unui fost investigator, politia moldoveneasca ar fi actionat inainte de timp, motiv din care cantitati mari de uraniu ar fi ramas in mainile criminalilor, noteaza Associated Press.
In 2009 poltistii moldoveni nu cunosteau mai nimic despre piata neagra a materialelor radioactive. Constantin Malic, ofiterul care a investigat cateva cazuri, s-a intalnit cu ofiterii FBI avand in mana o bucata de cilindru de urnanium pe care o tinea intr-un pachet de chibrituri. Americanilor nu le-a venit sa creada. Guvernul lor a decis sa inceapa sa antreneze politistii moldoveni pentru a fi pregatiti sa se infiltreze in piata neagra a materialelor radioactive.
Au fost descoperite cel putin patru incercari in ultmii cinci ani in care retele criminale cu suspectate legaturi rusesti au vrut sa vanda materiale radiocative prin Moldova. Una dintre investigatii arata o incercare concreta de a vinde uranium imbogatit si planuri tehnice de fabricare a unei bombe unui cumparator real din Occidentul Mijlociu. Este primul caz cunoscut de acest gen.In 2010 doua persoane au fost arestate intr-unul din aceste cazuri. O investigatie facuta de agentia de presa Associated Press arata ca in spatele unei afaceri cu uranium imbogatit este Alexandr Agheenko, un barbat cu cetatenie rusa si ucraineana, care in acel moment se afla in Transnistria. El a trimis un politist transnistrian si pe sotia sa faca ii vanda unui polititst sub acoperire, ajutat de intermediarul Teodor Chetrus, 10 grame de uranium pentru 320 miii de euro. Chetrus si sotia lui Agheenco au fost arestati. Femeia a primit doar trei ani de detentie, iar Chetrus: cinci ani. Cu toate acestea a fost eliberat dupa doar trei ani. Nici politistul transnistrian si nici Alexandr Agheenko, capul afacerii, nu sunt de gasit. Se presupune ca ei s-ar ascunde in Rusia, desi sunt sub urmarire internationala.
Problema pe care o ridica Malic este faptul ca politia a actionat mult prea repede. Peste doar o saptamana Chetrus urma sa obtina un kilogram de urnaium, in valoare de 32 milioane de euro. S-a discutat si despre o cantitate de 10 kilograme, a cincea parte din ce a fost folosit in bomba de la Hiroshima.
Malic: “Ce au facut ei a fost pur si simpul sa creeze un spectacol pentru media. S-a pierdut o sansa enorma de face lumea mai sigura.”
Criminalii au o strategie bine pusa la punct: in majoritatea cazurilor aresturile sunt facute in schimburi de cantitati mici. Asta inseamna ca daca traficantii au acces la materialul pe care incearca sa-l vanda, urnaiumul ramane in maini criminale si dupa aresturi.
Ce il mai ingrijoreaza pe Malic este faptul ca acesti traficanti reapar in rolurile in care au fost prinsi inainte de a ajunge la puscarie. Si cei din alte cazuri, care nu au fost facute publice, au primit primesc pedepse minime si s-ar fi intors in retele de traficanti.
Clientii cu care vor sa faca legatura acesti traficanti sunt din Orientul Mijlociu. Chetrus a trebuit convins de catre ofiterul sub acoperire ca reprezinta un client din Statul Islamic. Moldoveanul pare sa aiba o antipatie puternica fata de America, si isi dorea ca islamistii sa bombardeze anume aceasta tara.
Investigatorii au descoperit ca Tudor Chetrus avea contracte cu un sudanez. Erau mentionate elicopetere de atacat si alte tipuri de transport pentru personal inarmat. Iar in urma unor aresturi, care au avut loc in 2014, s-a descoperit ca Valentin Grosu, si el intermediar, ducea discutii cu un cumparator real din Orientul Mijlociu.
Pe 28 mai FBI l-a premiat pe Constantin Malic si pe echipa sa pentru doua investigatii recente. Dar in acel moment politia noastra deja dizolvase departamentul lui Malic pe fondul unor neintelegeri in conducere.
Sursa: Associated Press.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…