Investigarea fraudei bancare decurge lent, raport

Investigarea fraudei bancare din Republica Moldova decurge lent. Se constată o mimare a investigațiilor. Din banii furați avem zero procente recuperare, se menționează într-un raport prezentat de Transparency International Moldova și IDIS Viitorul.

Fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruța, unul dintre autorii raportului, a spus, joi, 13 iulie, la o conferință de presă la IPN, că acțiunile lansate de către autorități în vederea recuperării banilor scoși din sistemul bancar încă nu și-au demonstrat eficienta. Constatarea de bază este că investigarea furtului miliardului nici nu a început. „Investigarea va începe atunci când raportul Kroll I va fi tratat cu seriozitate de către autorități și vor începe să analizeze tot ce este scris în raport. Acolo sunt date nume ale unor anumiți actori, anumite operațiuni, transferuri de date”, a spus Veaceslav Negruța.

Potrivit expertului, investigația nu avansează, iar până la adevăratele recuperări mai este timp. Promovarea legii privind crearea Agenției de recuperare a bunurilor infracționale provoacă îngrijorare. Prevederea potrivit căreia angajații instituției vor beneficia de un anumit procent din mijloacele recuperate este lipsită de sens, a spus Veaceslav Negruța. „A trecut o perioadă lungă pentru ca anumite mijloace să mai poată fi recuperate. Instituțiile statului intenționat au tărăgănat aceste investigații, creând doar impresia că se investighează, dar în realitate au creat un coridor pentru alte fraude din bugetul de stat”, a declarat Veaceslav Negruța.

Veaceslav Ioniță, și el autor al raportului, a spus că anterior Guvernul a anunțat că a fost recuperat un miliard de lei din frauda bancară. Fostul deputat susține însă că acești bani nu au nimic în comun cu frauda bancară. 80%, sunt banii cetățenilor care au avut credite la bănci, iar încă 20% au fost adunați din procedurile de insolvabilitate de la unele companii care au avut anumite probleme în a întoarce banii. „La ziua de astăzi din banii fraudați avem zero procente recuperare”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Mariana Raţă, jurnalist la Centrul de Investigații Jurnalistice, a spus că judecătorii proceselor dintre BEM, Unibank și Banca Socială, pe de o parte, și companiile care au luat credite neperformante, pe de altă parte, emit în continuare ordonanțe prin care legalizează transferurile de bani de la companiile care au luat credite neperformante către zone offshore. „Prin judecată se blochează procedura de a lua activele care au fost gajate la acordarea creditelor neperformante”, a spus Mariana Raţă.

Și Lilia Carasciuc, președinta Transparency International Moldova, a remarcat că se mimează investigația. „Fiecare zi de întârziere, de tărăgănare a acestei investigații scade șansele de a recupera acești bani. O altă ieșire din situație decât o investigație internațională nu avem”, crede Lilia Carasciuc.

Raportul privind rezultatele monitorizații recuperării fondurilor fraudate a fost realizat de către Transparency International Moldova și IDIS Viitorul în cadrul proiectului „A Case Based Approach to Fighting Grand Corruption”.

RadioOrhei

Recent Posts

CNA și procurorii au efectuat percheziții la Primăria mun. Orhei într-un dosar de corupție: 18 persoane bănuite dintre care 4 au fost reținute pentru 72 de ore

18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai…

7 zile ago

Percheziții ale CNA la Primăria Orhei. Primarul și viceprimarii orașului ar fi fost reținuți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 11 octombrie, la Orhei, într-un dosar pornit…

7 zile ago

Securitatea transportulului și gestionarea deșeurilor radioactive discutate de reprezentanți ai Agenției de Mediu

În perioada 1-4 octombrie 2024, reprezentanții Agenției de Mediu au participat la Atelier privind evaluarea amenințărilor…

o săptămână ago

Incidența maladiilor psihice în Republica Moldova a crescut anul trecut, comparativ cu 2022

Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența…

o săptămână ago

O companie din Elveția cronometrează cât timp petrec angajații la WC

O companie elvețiană de ceasuri a introdus o regulă care face ca mersul la toaletă…

o săptămână ago