Select your Top Menu from wp menus

Inundațiile, prognozabile cu luni înainte prin sateliți

Sateliții care supraveghează variațiile gravitației la suprafața Terrei ar putea avertiza asupra riscului inundațiilor cu câteva luni înainte de producerea acestora, afirmă un studiu publicat duminică și citat de AFP.
Cercetători de la Universitatea Californiei din Irvin au alcătuit o hartă a bazinului fluviului Mississippi cuplând măsurători efectuate la sol cu datele furnizate de sateliții GRACE ai NASA, lansați în 2002 pentru a măsura cu foarte mare precizie gravitația terestră.

Ei au descoperit că variațiile infime ale gravitației indică perfect cantitatea de umiditate încorporată la suprafața Pământului. Prin extensie, ele permit deci să se calculeze cum va reacționa un bazin fluvial în cazul unor precipitații sau ninsori excepționale.

Cu cât solul este mai uscat, cu atât el poate absorbi și păstra mai mult apa. Dar dacă el este aproape saturat, precipitațiile se vor scurge foarte rapid spre bazinul fluvial și vor face să crească nivelul apei.

Cercetătorii și-au testat tehnica retroactiv, studiind inundațiile masive care au afectat în primăvara 2011 râul Missouri, cel mai important afluent al Mississippi-ului, catastrofă care nu survine în medie decât la o dată la 500 de ani.

Modelul lor a funcționat bine doar la scară mare, el permițând alertarea asupra riscurilor de inundații cu șase sau 11 luni înainte, asigură ei.

Cu titlu comparativ, previziunile bazate pe umiditatea solului și topirea zăpezilor măsurate la suprafață nu depășesc în general două luni, în timp ce previziunile meteo se plafonează la 10 zile.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/inundatiile-prognozabile-cu-luni-inainte-prin-sateliti/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19