Supravegherea şi controlul întreprinderilor municipale din Orhei vor fi efectuate de către şefii, contabilii şi alţi specialişti de la întreprinderile similare şi de către angajaţii Primăriei. Faptul a fost developat la începutul săptămânii curente, cu puţin timp înainte de şedinţa Consiliului municipal (CM) Orhei, unde s-a decis asupra componenței consiliilor de administraţie şi comisiilor de cenzori ale întreprinderilor subordonate.
Developarea s-a produs la ședința unei comisii de specialitate a CM Orhei, după ce unii consilieri din opoziţie au stăruit să afle cine sunt persoanele propuse în componenţa celor două organe. Asta, deoarece în proiectele de decizii nu era indicat nici locul de muncă şi nici funcţia celor pe care Primăria i-a selectat pentru supravegherea şi controlul activităţii economico-financiare a întreprinderilor municipale.
Astfel, s-a aflat că şeful IM Achiziţii Comerţ şi Pieţe, Eduard Țeporderi, a devenit preşedinte al consiliului de administraţie al IM Orhei Transport, iar şeful IM Servicii Comunal Locative, Valeru Oprea, a devenit preşedinte al consiliului de administrație a IM Achiziţii Comerţ şi Pieţe Orhei. După acelaşi principiu al reciprocităţii, au fost constituite componențele consiliilor de administraţie şi comisiilor de cenzori ale tuturor întreprinderilor municipale.
De menţionat că la şedinţa extraordinară a CM Orhei din săptămâna curentă s-au decis, de fapt, modificări ale componențelor, care au fost aprobate cu două luni mai devreme. Modificările au fost cerute de către Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, care a notificat din cauza inadmisibilităţilor în componențele organelor de control şi supraveghere ale întreprinderilor municipale, care au fost aprobate la mijlocul lunii martie curent. Spre exemplu, conform unei decizii de atunci, primara interimară Diana Memeț, devenea preşedinte al consiliului de administraţie al I.M. Achiziţii, Comerţ şi Pieţe.
Amintim în context că, pe durata mandatului actualei puteri locale, nicio întreprindere municipală nu a publicat vreo dare de seamă anuală şi nu a ţinut raport în fața fondatorului său – CM Orhei, chiar dacă acest lucru a fost solicitat în repetate rânduri de către unii consilieri din opoziţie. Mai mult, în anul 2017, atât Primăria, cât şi întreprinderile municipale au fost acţionate în judecată de Radio Orhei, din cauza refuzului de a oferi rapoartele de activitate, care sunt informaţii de interes public.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…