Categories: ExterneSocialȘtiri

Internet: Parlamentul European vrea sancţiuni pentru protejarea datelor personale

Propunerile de sancţiuni prezentate de Comisia Europeană pentru a consolida protecţia datelor personale în UE au fost susţinute luni de Parlamentul European, un semnal clar adresat liderilor europeni cu câteva zile înaintea unui summit, transmite AFP.

Documentul aprobat luni de Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European cu 49 de voturi pentru şi unul contra sprijină şi întăreşte propunerile formulate de comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, pentru a controla transferul de date personale ale cetăţenilor din UE şi a pedepsi abuzul.

Iniţiativa trebuie aprobată prin vot în şedinţă în cursul unei viitoare sesiuni a Parlamentului.

‘Cu o foarte largă majoritate, Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a trimis un semnal puternic: începând de astăzi (luni), protecţia datelor este o afacere europeană’, şi-a exprimat satisfacţia Viviane Reding.

Proiectul de lege europeană impune marilor grupuri din domeniul internetului să obţină consimţământul prealabil al persoanelor pentru utilizarea datelor lor personale, sub pedeapsa unor amenzi.

Marea Britanie, Olanda şi Irlanda au emis serioase rezerve în legătură cu această iniţiativă considerată mult prea severă cu micile companii.

Europenii au descoperit PRISM, programul informatic derulat de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) pentru a scana comunicaţiile electronice online de pe site-urile Facebook, Google sau Skype.

Datele personale ale cetăţenilor europeni sunt transferate şi folosite în Statele Unite fără să li se aducă la cunoştinţă şi fără să aibă posibilitatea de a se apăra în faţa tribunalelor americane din cauza Patriot Act, adoptat după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Comisarul Reding vrea să împiedice ca datele persoanele ale cetăţenilor din UE să părăsească spaţiul european fără consimţământul acestora.

Propunerile sale se doresc descurajante pentru companiile americane active pe teritoriul UE care transferă date europene în Statele Unite.

În cazul încălcării regulilor europene, Viviane Reding recomandă sancţiuni ce pot merge până la 2% din cifra anuală de afaceri la nivel mondial ale unor companii ca Google sau Facebook. Parlamentul European s-a pronunţat luni pentru majorarea la 5% a cuantumului acestor amenzi

sursa. agerpres.ro

RadioOrhei

Recent Posts

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o zi ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

7 zile ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

o săptămână ago

Guvernarea  vrea să lanseze un post de televiziune în limba moldovenească

Guvernarea Republicii Moldova a venit în seara zilei de azi cu o nouă inițiativă menită…

o săptămână ago

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

o săptămână ago