Select your Top Menu from wp menus

Instituțiile statului nu vor mai fi păzite de companiile private

Instituțiile de stat nu vor mai putea fi păzite de companiile particulare de pază. Guvernul a avizat astăzi pozitiv proiectul ce prevede asigurarea cu pază a obiectivelor de importanță strategică doar de către întreprinderile de stat. Dintre acestea fac parte ÎS „Servicii Pază”, fondată de Ministerul Afacerilor Interne, ÎS „Detașamentul Paza Paramilitară” și ÎS „Scutul Energetic”, ambele fondate de Agenția Proprietății Publice, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Astfel, de pază particulară nu vor putea beneficia ministerele, autorităţile administrative centrale subordonate Guvernului, autoritățile publice autonome, instituțiile publice fondate de Executiv, întreprinderile de stat şi societățile comerciale cu capital de stat. De asemenea, vor fi păzite doar de către întreprinderile de stat instanțele judecătorești, Procuratura, obiectivele de păstrare şi depozitare a armelor și munițiilor, precum și obiectivele de păstrare a substanțelor narcotice și psihotrope, cu excepția instituțiilor medicale şi farmaciilor private. 

Prin urmare, instituțiile vor încheia contracte cu una din întreprindere de stat care prestează servicii de pază. Contractele urmează a fi încheiate prin procedura de achiziție, cu asigurarea principiului concurenței.

Documentul urmează a fi transmis Parlamentului pentru examinare și aprobare.