Select your Top Menu from wp menus

Încrederea în justiție nu este atât de mare încât părțile în dosar să fie secretizate, opinie

Încrederea cetățenilor Republicii Moldova în justiție nu este atât de mare încât să fie secretizate părțile în dosar. Declarația a fost făcută de către directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, în cadrul emisiunii „Ora expertizei”, la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Potrivit lui Gribincea, ideea publicării hotărârilor judecătorești a apărut din cauza neîncrederii populației în justiție. „Eu nu cred că până la ziua de astăzi încrederea în justiție este așa de mare încât să tragem obloanele și să spunem că de astăzi nu veți ști cine sunt părțile în dosar. Măsura care era propusă știrbea și mai mult încrederea în justiție”, a menționat Vlad Gribincea.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a menționat că odată cu „furtul miliardului, odată cu îmbogățirea ilegală a unor oameni care au ajuns la putere în Republica Moldova, jurnalismul de investigație a început să se dezvolte. Au început jurnaliștii de investigație să caute cum fură oamenii care au ajuns cu mâna pe hățurile puterii și acest a început să-i deranjeze pe unii la vârfurile puterii și atunci au găsit această pârghie de a îngrădi accesul jurnaliștilor de investigație la aceste materiale foarte importante”, spune jurnalistul.

Anatolie Țurcan, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a spus că necesitatea protecției datelor cu caracter personal nu a apărut după „furtul miliardului” și nici după cazul din Pădurea Domnească, așa cum se speculează. Potrivit lui, este un lucru firesc care, se întâlnește în statele europene. „Vă asigur că atunci când instanța de judecată consideră că nu-i necesară anonimizarea, nu va dispune anonimizarea”, spune Anatolie Țurcan.

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat în ședința de marți, 10 octombrie, Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor de judecată și pe pagina web a Curții Supreme de Justiție. Potrivit documentului, publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor de judecată sau pe pagina web a Curții Supreme de Justiție poate fi limitată în interesul moralității, al ordinii publice ori al securității naționale, sau cu scopul protecției vieții private a părților la proces, în măsura considerată absolut necesară de către instanță când, în împrejurări speciale, s-ar aduce atingere intereselor justiției. În hotărârile judecătorești publicate numele părților la proces nu va fi anonimizat, cu unele excepții. Vor fi anonimizate întotdeauna numele minorilor. Excepție fac procesele penale sau contravenționale unde minorii au calitatea de autor, instigator sau complice.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/increderea-in-justitie-nu-este-atat-de-mare-incat-partile-in-dosar-sa-fie-secretizate-opinie/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19