Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența prin maladii psihice, în a.2023, a fost de 254,9 cazuri la 100 mii de locuitori, comparativ cu a. 2022, când s-au înregistrat 219,0 cazuri la 100 mii locuitori. Aceste date au fost făcute publice de Agenția Naționala pentru Sănătate Publică în contextul marcării Zilei mondiale a sănătății mintale.
În Republica Moldova, potrivit datelor Studiului național al prevalenței factorilor de risc pentru bolile netransmisibile (STEPS, 2021), 18,3% din populația adultă (18 – 69 ani) au acuzat simptome de depresie și 1,7% dintre respondenți s-au adresat după asistență la specialiști. Dintre cei care s-au adresat după ajutor, doar 55% au primit tratamentul necesar.
Sănătatea mintală precară are un efect negativ asupra sănătății fizice și asupra identității și bunăstării a unei persoane în raport cu locul de muncă. Capacitatea de a lucra, poate fi în consecință afectată prin reducerea productivității și a performanței. S-a estimat că, la nivel global, 15% dintre adulții în vârstă aptă de muncă suferă de o tulburare mintală, inclusiv, peste 300 de milioane de oameni suferă de anxietate și circa 280 de milioane de oameni – de depresie.
Poliția Națională informează că, acum o oră, polițiștii din Orhei au fost alertați despre depistarea…
În ultimele 24 de ore, polițiștii din Orhei au intervenit în 3 cazuri în care…
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică propune aprobarea unui tarif de 15,50 lei pentru un…
Astăzi este ultima zi în care pot fi depuse cereri pentru a beneficia de compensațiile…
Peste 3,1 milioane de lei au fost alocați azi în ședința Guvernului din Fondul de…
Cinci incendii în sectorul locativ au fost înregistrate săptămâna precedentă în Orhei, Rezina, Telenești și…