Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența prin maladii psihice, în a.2023, a fost de 254,9 cazuri la 100 mii de locuitori, comparativ cu a. 2022, când s-au înregistrat 219,0 cazuri la 100 mii locuitori. Aceste date au fost făcute publice de Agenția Naționala pentru Sănătate Publică în contextul marcării Zilei mondiale a sănătății mintale.
În Republica Moldova, potrivit datelor Studiului național al prevalenței factorilor de risc pentru bolile netransmisibile (STEPS, 2021), 18,3% din populația adultă (18 – 69 ani) au acuzat simptome de depresie și 1,7% dintre respondenți s-au adresat după asistență la specialiști. Dintre cei care s-au adresat după ajutor, doar 55% au primit tratamentul necesar.
Sănătatea mintală precară are un efect negativ asupra sănătății fizice și asupra identității și bunăstării a unei persoane în raport cu locul de muncă. Capacitatea de a lucra, poate fi în consecință afectată prin reducerea productivității și a performanței. S-a estimat că, la nivel global, 15% dintre adulții în vârstă aptă de muncă suferă de o tulburare mintală, inclusiv, peste 300 de milioane de oameni suferă de anxietate și circa 280 de milioane de oameni – de depresie.