Categories: PoliticȘtiri

Începând cu 2009, sumele alocate pentru apărare au scăzut brusc, studiu

În ultimii ani, finanţarea apărării nu a fost o prioritate pe agenda naţională de dezvoltare. În acelaşi timp, începând cu anul 2009, sumele alocate pentru acest sector au scăzut brusc. Datele fac parte dintr-un studiu realizat de Centrul Expert-Grup, care a analizat cheltuielile destinate apărării în perioada 2000-2014, transmite IPN.

Potrivit experţilor, această tendinţă nu a suferit schimbări nici după anul 2014, când situaţia de securitate din regiune s-a înrăutăţit subit. În consecinţă, către anul 2015, Republica Moldova s-a situat pe ultimul loc în regiunea Europei Centrale şi de Est la capitolul ponderii cheltuielilor pentru apărare în Produsul Intern Brut.

Studiul arată că în condiţiile constrângerilor bugetare existente, fondurile alocate pentru construcţia apărării naţionale nu se folosesc în mod optim. Astfel, pe parcursul ultimului deceniu nu au fost finalizate procesele de reformare a apărării naţionale şi nici documentele de programare strategică pentru acest sector, care să ghideze planificarea apărării naţionale pe o perioadă lungă de timp. De asemenea, lipsa documentelor strategice a determinat faptul că structura Armatei Naţionale este învechită, fără să fie ajustată noilor realităţi de securitate şi constrângeri de finanţare.

Pentru a redresa situaţia din domeniu, Expert-Grup recomandă majorarea treptată a alocărilor pentru apărare la media regională. În acest context, Iurie Morcotâlo, economist în cadrul Expert-Grup şi unul din autorii studiului, a declarat că în condiţiile în care 10% din teritoriu nu este controlat de autorităţile centrale, iar securitatea din regiune s-a înrăutăţit semnificativ, este imperativă schimbarea atitudinii faţă de apărarea naţională şi de a repune sectorul dat în priorităţile de dezvoltare a ţării.

O altă recomandare a Expert-Grup se referă la elaborarea documentelor strategice de apărare. Potrivit experţilor, trebuie revizuită structura Armatei Naţionale conform realităţilor actuale de finanţare, care să permită reorganizarea componentelor ce au o contribuţie minimă la apărarea naţională, dar consumă surse financiare semnificative.

De asemenea, experţii recomandă mărirea investiţiilor capitale în apărarea naţională şi majorarea transparenţei bugetare în sectorul apărării.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

6 ore ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

2 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

2 săptămâni ago