Select your Top Menu from wp menus

Încă o BOMBĂ de avion, DEPISTATĂ într-o carieră din Slobozia Doamnei, Orhei

Update 18:30 Bomba de aviaţie, găsită dimineaţa la cariera Slobodca-2, a fost dezamorsată în condiţii de maximă securitate asigurate la cariera Oziornaia, deja dupa lăsarea întunericului.
Update 16: 30 Din cauza că cariera Slobodca-2 e situată la o distanţă nedorită de casele de locuit, s-a luat decizia de a transporta bomba în altă parte, unde să fie explodată.  La această oră, se încearcă găsirea unui loc mai sigur pentru dezamorsare, în cariera Oziornaia. Dl Viorel Patras se arată sigur de succesul operaţiei, în ciuda faptului că se lasă întunericul. Acesta spune că DSE Orhei poate asigura iluminarea necesară.
Update 14: 30  Echipa genistilor de la Negreşti a ajuns la cariera Slobodca-2. Potrivit dlui Viorel Patraş, în scurt timp se va lua decizia dacă bomba va fi explodată în carieră sau va fi transportată într-un alt loc.

O bombă de avion a fost depistată într-o carieră din cartierul Slobozia Doamnei al oraşului Orhei. Descoperirea înfricoşătoare a fost făcută azi dimineaţă, în timpul lucrărilor de excavare. Pentru dezamorsarea explozibilului, care a deja se află sub pază, au fost chemaţi geniştii.
Potrivit lui Viorel Patraş, şef adjunct la DSE Orhei, informaţia despre muniţie a fost transmisă savatorilor la ora 9 şi 10 minute. Asta, după ce unul din excavatoriştii antrenaţi în lucrările de terasament din cariera Slobodca-2, a observat obiectul metalic periculos.
La faţa locului s-au deplasat neîntârziat angajaţii DSE Orhei, care au anunţat despre explozibilul din pământ şi Poliţia. După intervenţia organelor competente, lucrările au fost stopate, muncitorii îndepărtaţi, iar zona de pericol – luată sub pază.
Viorel Patras a precizat că explozibilul găsit este o bombă de avion cu greutatea de peste 200 de kilograme şi că pentru dezamorsarea acesteia la Orhei sunt aşteptaţi geniştii din Batalionul de la Negreşti.
Acesta este deja al 3-lea caz de descoperire în aceaste locuri a bombelor de avion din aceeaşi categorie, începând cu primăvara anului trecut.
La DSE Orhei nu exclud necesitatea efectuării unor cercetări serioase pe teren, pentru depistarea oportună a altor bombe, care se presupune că puteau fi depozitate în aceste locuri în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.