După puciul eșuat în Turcia contra președintelui Erdogan, autoritățile din această țară au impus suspendarea a peste 15 mii de cadre didactice. Potrivit BBC, ministerul educației i-a acuzat de legături cu clericul auto-exilat în SUA, Fethullah Gulen, pe care autoritățile turce îl acuză că ar fi inițiatorul rebeliunii.
Totodată autoritățile au retras 24 de licențe de la posturile de radio și TV pe care le acuză de legături cu Gulen.
După tentativa unui grup din armata turcă de a-l răsturna pe Erdogan, în Turcia a început un val de represiuni contra persoanelor pe care reprezentanții puterii îi acuză că ar fi simpatizanții lui Gulen și implicit susținători ai puciului. La rândul său, Gulen a condamnat puciul eșuat și a respins orice legătură cu acesta.
Liderii occidentali și-au exprimat solidaritatea cu guvernul Turciei în urma puciului, dar și îngrijorarea în legătură cu amploarea persecuțiilor care au urmat. Ankara a fost îndemnată repetat să respecte statul de drept și democrația. În unul din apelurile recente, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, s-a declarat „alarmat” de suspendarea în masă a judecătorilor și procurorilor, cerând Turciei să permită unor observatori independenți să-i viziteze pe cei aflați în detenție. Înaltul Comisar ONU a mai criticat ideea despre reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia.