Select your Top Menu from wp menus

În sezonul rece vor fi oferite compensații în valoare de 5 miliarde de lei

Guvernul va oferi, şi în această iarnă, compensaţii în factură pentru consumul de energie. Anul acesta compensaţiile vor fi oferite la gazele naturale, energia termică şi electrică, în baza categoriilor de vulnerabilitate energetică în care este încadrată familia pe baza cererii depusă de către aceasta, precum şi în baza plafonului stabilit de autorităţi.

Potrivit ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spătari, în cazul consumatorilor casnici de gaze naturale, volumul maxim compensat se stabileşte la 180 metri cubi pe lună per loc de consum, ceea ce înseamnă că în sezonul rece din acest an autorităţile vor compensa doar primii 180 de metri cubi de gaze naturale consumate, cu 30 mai mult decât în anul precedent.

Astfel, pentru consumatorii cu vulnerabilitate foarte ridicată, preţul final va fi de 12 lei per metru cub, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensaţiei va fi de 17,27 lei per metru cub, iar valoarea maximă a compensaţiei în factură pentru această categorie va fi de 3.110 lei.

Pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, preţul final va fi de 14 lei, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensaţiei va fi de 15,27 lei per metru cub, iar valoarea maximă a compensaţiei în factură pentru această categorie va fi de 2.750 de lei.

Pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie, preţul final va fi de 17 lei per metru cub, ceea ce înseamnă că valoarea compensaţiei va fi de 12,27 lei/m3.

Pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută, preţul final va fi de 24 de lei. La tarifele actuale, aceasta înseamnă că valoarea compensaţiei va fi de 5,27 lei/m3.

Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 gigacalorii pe lună pe loc de consum.  

Astfel, consumatorii cu o vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1.450 de lei per gigacalorie, ridicată – 1.700 lei/Gcal, medie – 1.950 lei/Gcal şi scăzută – 2.500 lei per gigacalorie.

Potrivit ministrului Marcel Spătari, pentru a asigura aceste tarife, consumatorii casnici din categoria de vulnerabilitate foarte ridicată, cu un consum de cel puţin 1,3 gigacalorii, vor primi o compensaţie lunară în valoare de 1.825 de lei la Chişinău şi 2.080 de lei la Bălţi, în contextul în care tarifele aplicate sunt diferite. Cei cu vulnerabilitate ridicată vor primi compensaţii în valoare de 1.500 de lei la Chişinău şi 1.758 de lei la Bălţi, medie – 1.175 lei (Chişinău) şi 1.430 (Bălţi).

Compensaţiile la energia electrică vor fi oferite, potrivit lui Marcel Spătari, în limita plafonului de 75 kilowaţi-oră pe loc de consum lunar pentru categoriile de vulnerabilitate foarte ridicată şi ridicată. Astfel, cei mai vulnerabili cetăţeni din punct de vedere energetic vor plăti un tarif final de 3,3 lei/KWh, iar cei mai puţin vulnerabili, adică care vor face din categoria „ridicată” – de 3,7 lei/KWh.

Potrivit ministrului Muncii, până astăzi, 645 mii de familii din ţara noastră s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md. Familiile care încă nu au reuşit să se înregistreze o pot face până pe data de 24 noiembrie, curent. Atribuirea categoriilor de vulnerabilitate va fi făcută automat, pe data de 25 noiembrie, a mai explicat Marcel Spătari. Familiile care nu s-au înregistrat pe platformă vor fi incluse, automat, în categoria medie a vulnerabilităţii.  

„Iarna nu va fi uşoară, dar vom reuşi să trecem cu bine peste aceste provocări”, a declarat ministrul Marcel Spătari.

La rândul său, prim-ministra ţării, Natalia Gavriliţa, a mulţumit tuturor celor implicaţi în acest proces. „Cifrele pe care le-aţi auzit sunt rezultatul muncii a multor oameni şi sunt doar un început. Vom continua să facem tot posibilul ca guvernul să fie alături de oameni în această perioadă complicată”, a declarat prim-ministra Natalia Gavriliţa.

De menţionat că compensaţiile la energia electrică, termică şi gazele naturale vor fi incluse direct în factură, începând cu luna decembrie, pentru consumul din noiembrie. Acestea vor fi oferite în perioada rece a anului, adică în perioada noiembrie 2022-martie 2023. Pentru a beneficia de compensaţii la energie, moldovenii sunt îndemnaţi să se înscrie online pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md.

Costul programului guvernamental de compensaţii este estimat la aproximativ cinci miliarde de lei. Suma, potrivit autorităţilor, este de aproape 2,5 ori mai mare decât cea alocată pentru compensaţii anul trecut.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/in-sezonul-rece-vor-fi-oferite-compensatii-in-valoare-de-5-miliarde-de-lei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19