Astăzi se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor organizat de autoritățile sovietice pe teritoriul Republicii Moldova, atunci RSSM.
În noaptea de 5 spre 6 iulie sovieticii au ridicat de la baştină cel puţin peste 35 de mii de oameni.
Din părțile Orheiului în anul 1949 au fost deportați peste 3,2 mii de persoane dintre care peste 1,4 mii copii.
În oraşul Orhei, către 6 iulie 2009, la cea de-a 60 aniversare de la valul masiv al deportărilor din 1949, a fost dezvelit un Monument consacrat victimelor represiunilor politice.
La Chișinău în Piața Marii Adunări Naționale a fost lansată expoziția „Trenul Durerii”, aflată la cea de-a doua ediție. În acest an, expoziția este prezentată într-un format nou, cu elemente digitale și grafice, conținut multimedia, obiecte, poze și istorii din viața familiilor deportate. De asemenea, în cele două vagoane este amenajată o bibliotecă cu cărți despre acele evenimente triste, iar vizitatorii vor putea găsi în Cartea Memoriei numele rudelor deportate.
Persoanele care vor vizita expoziția din centrul capitalei vor fi însoțite de istorici și ghizi. Datorită elementelor de realitate virtuală, expoziția va putea fi văzută din orice colț al Republicii Moldova, dar și din afara țării, prin scanarea unui QR-cod.
Și în clădirea Legislativului a fost inaugurată o expoziție în memoria victimelor deportărilor staliniste.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…