Select your Top Menu from wp menus

În raionul Orhei grindina a cauzat pagube estimate la peste 7,3 mln de lei FOTO

Patru localităţi din raionul Orhei au avut de suferit de pe urma grindinei de la începutul acestei săptămâni. Intemperia a provocat pagube de peste 7,3 mln de lei.

Potrivit lui Viorel Patraş, sef secţie în cadrul  Direcţiei Situaţii Excepţionale Orhei,  cele mai afectate au fost satele Selişte şi Isacova,  unde două societăţi cu răspundere limitată şi o gospodărie ţărănească au fost păgubite de peste 4,9 mln de lei.  În cele două comune  au fost distruse în total aproape 80 de ha de plantaţii agricole,  printre care 38,5 de livezi , cca 29 de ha de pomuşoare, câte 5 ha de porumb şi orz , câte 1 ha de pepene verde (harbuz) şi viţă de vie.

In alte doua localitati –  Neculăeuca şi Puţintei,  au fost afectate semănături şi grădini particulare, prejudiciul fiind estimat la cca 1,6 mln de lei şi peste 870 de mii de lei, respectiv. Aici au fost distruse 53, 5 ha de viţă de vie, peste 72 de ha de porumb, aproape 11 ha de floarea soarelui şi 5 ha de lucernă .

  • grindina 4
  • grindina 3
  • grindina 2
  • grindina 1

În republică,  potrivit datelor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, ploile cu grindină din săptămâna curentă, a adus mai multe pagube în localităţi din peste 10 raioane ale republicii. Grindina a compromis semănături în localităţi din raioanele Criuleni, Orhei, Călăraşi, Sîngerei, Străşeni şi Ungheni. Suprafeţele afectate, sînt estimate preliminar pentru 1986 ha semănături, dintre care 930 ha livezi, 605 ha- sfeclă de zahăr, 360 ha- porumb, 592 ha- floarea soarelui, 266 ha- grîu, 109 ha- soia, 30 ha- tutun, 24 ha- legume şi 2 ha- vii. Acoperişuri deteriorate au fost înregistrate în raionul Dubăsari (satul Ustia)- fiind smulse foi de ardezie de pe 19 case de locuit, dar şi a peste 20 case din raionul Criuleni. Tot acoperişuri deteriorate ale instituţiilor de învăţămînt, s-au înregistrat în raioanele Ungheni şi Călăraşi. Terenuri agricole, porţiuni de drum şi gospodării înămolite, au fost înregistrate în trei localităţi din raionul Străşeni, în trei gospodării din oraşul Străşeni şi în două sate din raionul Dubăsari