Astăzi se împlinesc 73 de ani de la cel de-al doilea val de deportări sovietice. În total sovieticii au ridicat de la baştină cel puţin peste 35 de mii de oameni. Arhiva Națională a publicat listele deportaților din 1949 potrivit cărora din raionul Orhei au fost deportate 223 familii cu 251 copii În oraşul Orhei, către 6 iulie 2009, la cea de-a 60 aniversare de la valul masiv al deportărilor din 1949, a fost dezvelit un Monument consacrat victimelor represiunilor politice.
Potrivit Radio Chișinău mai multe evenimente sunt organizate în capitală pentru comemorarea victimelor deportărilor regimului comunist.
Ministerul Culturii organizează un miting-requiem în memoria victimelor deportărilor pe Aleea Gării Feroviare. La evenimentul de lângă monumentul „Trenul durerii”, va participa și premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Frăția Ortodoxă „Sfântul Paisie Velicicovschi” organizează o acțiune de comemorare a victimelor represiunilor staliniste din Moldova la vechea intrare în Parcul „Valea Morilor”.
Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, desfășoară un eveniment de comemorare a victimelor represiunilor politice în Republica Moldova, cu genericul: „Tragedii basarabene în Siberia. Istoria deportaților văzută de Expedițiile Memoriei”.
La Institutul Național de Istorie va avea loc acțiune comemorativă cu genericul: „Istorii din Gulag”.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…