Select your Top Menu from wp menus

În prima jumătate a anului 2024, UE, SUA, Marea Britanie și alți aliați occidentali au cumpărat combustibil în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, produs din petrol rusesc

Aliații occidentali au cumpărat combustibil produs din petrol rusesc de aproximativ 2 miliarde de dolari în în prima jumătate a anului 2024, folosind o lacună a sancțiunilor care îi permite Moscovei să-și plătească soldații din Ucraina, a constatat un viitor raport văzut de POLITICO

Analiza, care urmează să fie dezvăluită în comun marți de Centrul pentru Cercetare pentru Energie și Aer Curat și Centrul pentru Studiul Democrației, a stabilit că transporturile de benzină, motorină și alte produse fabricate din țiței rusesc au crescut în ultimele luni, deoarece ca urmare a importurilor de la doar trei rafinării turcești.

Importurile sunt legale din punct de vedere tehnic datorită unei soluții bine cunoscute de sancțiuni. În timp ce UE și aliații săi occidentali au interzis aproape toate importurile de petrol rusesc cu mult timp în urmă, țările încă pot cumpăra combustibil de origine rusă dacă este mai întâi procesat într-o altă țară, cum ar fi Turcia. 


Potrivit raportului, Turcia – și firmele occidentale care cumpără de la ea – profită din ce în ce mai mult de această așa-numită breșă de rafinare, în ciuda cererilor repetate ale ucrainei de a fi închisă.   

Numai în prima jumătate a anului 2024, UE, SUA, Marea Britanie și alți aliați occidentali au cumpărat combustibil în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, produs din petrol rusesc, de către cele trei unități turcești, se arată în raport. Între timp, Turcia a profitat de reduceri de la 5 la 20 de dolari pe baril de la Moscova, intensificându-și achizițiile din Rusia anual cu 34% în 2023 și cu 70% în acest an.

„Când UE importă benzină din Turcia, aceasta este cu 10% mai ieftină decât ar fi din Arabia Saudită”, a declarat Vaibhav Raghunandan, analist la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat. „Dar acele economii nu sunt deloc transmise consumatorilor; doar companiile și comercianții beneficiază. Cineva face o crimă din acest comerț, dar nu sunt oameni obișnuiți.”

În timp ce factorii de decizie din UE și SUA au apărat aranjamentul de sancțiuni, argumentând că privează Moscova de o „prima de rafinare” la combustibilii săi, industria combustibililor fosili rămâne un colac de salvare pentru mașina de război a Rusiei. Potrivit analizei, veniturile fiscale colectate de Moscova pe combustibilul vândut țărilor occidentale ar permite Rusiei să recruteze încă 6.200 de soldați pe lună pentru a lupta în Ucraina.

Nici țările occidentale nu pot pretinde că nu cunosc adevăratele origini ale combustibilului.

Potrivit autorilor raportului, una dintre rafinăriile turcești, Star Aegean, deținută de Azerbaidjan, este dependentă în proporție de 98% de țițeiul rusesc, aproximativ 73% din livrările sale provin de la gigantul energetic rus Lukoil, pe care SUA l-au sancționat. Cu toate acestea, aproape nouă din 10 barili de la rafinărie merg către aliații occidentali care susțin Ucraina. 

Nici Comisia Europeană și nici Ministerul Turciei al Energiei și Resurselor Naturale nu au răspuns la o solicitare de comentarii.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/in-prima-jumatate-a-anului-2024-ue-sua-marea-britanie-si-alti-aliati-occidentali-au-cumparat-combustibil-in-valoare-de-aproximativ-2-miliarde-de-dolari-produs-din-petrol-rusesc/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19