Select your Top Menu from wp menus

În Moldova se exagerează rolul diasporei în alegeri, Ala Mândâcanu

În Republica Moldova se exagerează rolul diasporei în alegeri și, bineînțeles, că sunt partidele politice care încearcă s-o folosească, consideră Ala Mândâcanu, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Coordonator al Diasporei, din care fac parte mai multe organizații ale moldovenilor din străinătate. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Ala Mândâcanu a menționat că la alegerile parlamentare oamenii vin de două ori mai prost decât la cele prezidențiale și să nu aștepte nimeni că diaspora va decide soarta alegerilor. Soarta alegerilor se decide aici, în Moldova.

Ala Mândâcanu, care este și președinta Comunității de moldoveni din Quebec, a declarat că, de exemplu, în Canada, dacă cetățeanul este plecat mai mult de cinci ani și nu a declarat că vine înapoi, nu mai are dreptul să votezi. De asemenea, dacă cetățeanul timp de cinci ani  nu a trimis declarația de venituri și nu a apărut  măcar pentru jumătate de an în țară, nu mai poate vota din afară.

În opinia sa, una dintre cauzele pentru care cetățenii moldoveni și-au pierdut încrederea în Parlament este și actualul sistem electoral, care prevede piramida verticală a puterii. Toată țara reprezintă o singură circumscripție și cel care intră în lupta politică nu depinde de alegător, ci de președintele de partid. Odată cu reformarea sistemului electoral, care este necesară crede Ala Mândâcanu, urmează a fi introduse circumscripțiile, fapt ce va strica verticala puterii, iar cetățeanul va începe să-l vadă pe propriul lui deputat.

Ala Mândâcanu consideră că Republica Moldova trebuie împărțită în nouă circumscripții pe orizontală, care includ și Transnistria. O circumscripție în total se lasă diasporei.

În altă ordine de idei, Ala Mândâcanu a declarat că fie că e peste hotare, fie că e oriunde ar fi, nu ar pune categoric în listele de candidați la alegeri persoane din diasporă „care nu vin aici să facă muncă de salahor”. „Eu am fost membru de partid și am muncit ca un salahor la alegeri, la Râșcani, am mers prin tot glodul acesta și prin iarnă, și prin frig ca să câștig locul pentru partidul meu. De ce unul de la călduț trebuie să vină și să aibă locul meu acolo, prin ce el e mai bun? Vrei să fii în lista de partid pe diasporă? Vino acasă, lucrează în rând cu toți, câștigă-ți locul tău”, a spus Ala Mândâcanu.

Ala Mândâcanu a mai spus că Republica Moldova sau va avea un viitor european, sau nu-l are deloc, pentru că nu are alternativă. În opinia sa, drumul european pentru Republica Moldova este unica direcție de acțiune și tot ce este în afară este gubernie, provincie și rămânere în urmă încă o sută de ani, un teritoriu gri de care n-o să vrea nimeni să se apropie și care va fi folosit permanent contra Uniunii Europene.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/in-moldova-se-exagereaza-rolul-diasporei-in-alegeri-ala-mandacanu/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19