Select your Top Menu from wp menus

În Moldova demnitarii au acces la alt sistem de sănătate decât restul populației

În Republica Moldova se atestă un acces diferențiat la serviciile de sănătate. Persoanele cu demnitate publică, funcționarii, se tratează în condiții mult mai bune decât restul cetățenilor, dar o fac pe banii contribuabililor, menționează Ghenadie Ţurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS).

În cadrul unui club de presă, expertul a spus că pentru demnitarii moldoveni există Asociația curativ-sanatorială şi de recuperare a Aparatului Guvernului. Este o moștenire a perioadei sovietice, când guvernarea şi oficialii aveau propriul sistem de sănătate. „Acest sistem s-a păstrat şi până astăzi în Republica Moldova, evident nu cu toate condițiile care erau, dar ele există. Aceste instituții de tip sanatoriu şi spital pentru demnitari prestează alte servicii decât cele pe care le pot accesa cetăţenii de rând”, a spus Ghenadie Ţurcanu.

Aceste instituții sunt finanțate din bugetul de stat prin intermediul Cancelariei de Stat, iar anual se aprobă un buget de milioane de lei pentru întreținerea lor. Plus la aceasta, există alocări financiare şi de la Compania Națională de Asigurări în Medicină. „Întreținerea acestor instituții se face din banii noștri, din banii publici. Noi plătim impozite şi le asigurăm condiții preferențiale demnitarilor şi funcţionarilor”, a notat Ghenadie Ţurcanu.

Acesta a mai spus că după declararea independenței s-a renunţat la această structură diferențiată a serviciilor medicale prestate pentru demnitari şi populația de rând, însă odată cu revenirea agrarienilor la conducere structura a fost restabilită. Din fosta Uniune Sovietică, asemenea sistem s-a păstrat în Ucraina, Rusia şi în Moldova, dar nu mai există în ţările baltice, unde președintele țării şi miniștrii se tratează în instituții medicale de stat cu pază asigurată conform legii, dar nu mai există instituții finanțate din bugetul de stat doar pentru demnitari.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/in-moldova-demnitarii-au-acces-la-alt-sistem-de-sanatate-decat-restul-populatiei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19