Un subiect foarte fierbinte în Italia. Paolo Zangrillo, ministrul Administrației Publice, a propus ca parte a legii sale de buget pentru 2025 posibilitatea ca funcționarii publici să continue să lucreze până la vârsta de 70 de ani. Propunerea, departe de promisiunile premierului Georgia Meloni de a reforma fundamental sistemul de pensii și de a revoca vârsta legală de 67 de ani pentru a lăsa doar regimul „cotei 41”, a stârnit un strigăt aprig în rândul sindicatelor, scrie France Soir.
Pe tot parcursul campaniei și imediat după înființare, guvernul Meloni a promis că va inversa reforma din 2011 care prevedea o creștere a vârstei de pensionare de la 64 la 67 de ani pentru bărbați, la 66 de ani și 7 luni pentru femei. Nici legea bugetului 2023, nici cea din 2024 nu și-au îndeplinit aceste promisiuni. O primă propunere a constat în autorizarea pensionării la 62 de ani pentru toată lumea, dar noua reformă temporară a menținut vârsta de pensionare la 67 de ani, permițând în același timp celor care au totalizat 41 de ani de cotizare să-și ia pensia la vârsta de 62 de ani.
„Măsura este necesară”… dar o „alegere voluntară”
Dar promisiunile guvernului Meloni, precum reforma sa din 2023, riscau să enerveze Bruxelles-ul și să cântărească considerabil cheltuielile publice, monitorizate îndeaproape de UE. Comisia Europeană și OCDE cereau deja Romei o reformă a sistemului său, iar țara este în prezent subiectul , la fel ca Franța, a unei proceduri pentru deficitele publice excesive.
În fața unei crize demografice, a cheltuielilor de pensionare reprezentând aproximativ 17% din PIB-ul italian și a previziunilor economice slabe pentru 2050, Italia ia în considerare să împingă vârsta de pensionare la 70 de ani. Cel puțin, pentru funcționarii publici. Ideea a fost sugerată săptămâna aceasta de ministrul Administrației Publice, Paolo Zangrillo, care și-a justificat propunerea printr-un context de deficit de personal în mai multe sectoare publice italiene, precum și prin „presiunea financiară” exercitată de sistemul de pensionare.
Paolo Zangrillo mai spune că se teme de o plecare masivă a lucrătorilor cu experiență în următorii ani, încercând să-și înfrumusețeze propunerea, estimând că o vârstă de pensionare de 70 de ani „ar promova transmiterea ștafetei și a know-how-ului între generații”.
„Măsura este necesară”, scriem în proiectul de lege al ministerului „În primul rând pentru a garanta numărului mare de noi angajați sprijinul necesar din partea personalului mai experimentat, pentru a realiza un transfer de competențe care să garanteze cel mai înalt nivel de eficiență și, mai ales, pentru. „o povară socială mai mică”.
Sindicatele sunt revoltate
Concret, textul introduce posibilitatea administrațiilor publice de a menține în serviciu, pe bază de voluntariat, personal cu vârsta peste 67 de ani și până la 70 de ani. Oficial, relatează presa italiană, reținerea acestor lucrători trebuie folosită pentru a asigura activități de tutorat și coaching sau pentru „nevoi funcționale care altfel nu ar putea fi satisfăcute”. Dar, insistă în continuare ministrul, această întreținere, care probabil nu ar fi însoțită de bonusuri sau alte avantaje, ar fi „o alegere voluntară rezervată celor care se simt încă capabili să contribuie la sectorul lor”.
Propunerea lui Zangrillo a stârnit o opoziție puternică din partea sindicatelor și chiar indignare în rândul mulți dintre oficialii lor. „Salarii mici, volum de muncă crescut și acum chiar o creștere a vârstei de pensionare? deplânge Serena Sorrentino, secretar al FP Cgil, secția funcției publice a Confederației Generale a Muncii din Italia. Și să nu ne spuneți că muncitorii sunt cei care aleg, dacă după mai bine de 40 de ani de serviciu, nu vă plătesc indemnizație de concediere, dacă nu există o creștere a coeficienților de muncă (.. .) Pentru a supraviețui, mulți vor avea de a alege între a fi pensionari săraci sau muncitori epuizați”, conchide ea.
Deși Roma se confruntă cu un deficit public, precum și cu o criză demografică, creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani poate fi văzută și ca o încercare de a răspunde „recomandărilor” UE privind sustenabilitatea financiară a sistemelor europene de pensii sau respectarea Pactului de Stabilitate. Presiunea UE de a reforma pensiile și de a reduce cheltuielile publice amintește de activitățile de lobby ale celui mai mare administrator de active din lume, BlackRock, care publică în mod regulat rapoarte și recomandări pe această „nișă”, care ar putea promova dezvoltarea produselor private de economii pentru pensii.
sursa: francesoir.fr