Select your Top Menu from wp menus

În interiorul Lunii ar putea exista un rezervor de apă

O sondă spaţială a descoperit pe suprafaţa selenară indicii ale existenţei apei, iar oamenii de ştiinţă cred că aceasta ar putea proveni dintr-un „zăcământ” ascuns în interiorul Lunii.

Această „apă magmatică” – lichid care provine din interiorul Lunii – a fost detectată, de pe orbită, de instrumentul Moon Mineralogy Mapper (M3), aparţinând NASA şi montat la bordul sondei Chandrayaan-1 lansată de Organizaţia de Cercetare Spaţială din India.

Descoperirea confirmă rezultatele unor analize efectuate recent asupra unor roci selenare aduse de misiunile Apollo în urmă cu 4 decenii.

Instrumentul M3 a identificat prezenţa apei magmatice în granulele minerale de la suprafaţa Lunii, în timp ce studia craterul Bullialdus, un crater de impact (format prin căderea unui alt corp ceresc pe Lună) aflat aproape de ecuatorul selenar.

Comparativ cu porţiunile din jur, centrul craterului conţine o proporţie semnficativă de molecule hidroxil – compuse, fiecare, diontr-un atom de oxigen şi unul de hidrogen -, ceea ce arată că rocile din acest crater conţin apă care provine de sub suprafaţa selenară, au explicat oamenii de ştiinţă.

Detectarea de pe orbită a apei interne înseamnă că oamenii de ştiinţă pot întreprinde acum analize de laborator ale mostrelor de roci selenare într-un context mai larg.

Multă vreme s-a crezut că pe Lună nu există absolut deloc apă şi că orice urme de apă din rocile aduse de misiunile Apollo s-ar datora contaminării cu substanţe provenite de pe Pământ.

Acum, însă, când a fost descoperită apă ce pare să provină chiar din interiorul Lunii, specialiştii pot începe să compare caractersiticile acestei ape cu alte caracterisrtici ale suprafeţei selenare.

sursa: descopera.ro