În fiecare săptămână, în Republica Moldova trei femei mor din cauza cancerului de col uterin, deşi această formă de cancer poate fi uşor prevenită. Anual circa 300 de femei află că trebuie să înfrunte această boală, iar în 60% din cazuri femeile se adresează tardiv la medic. Ministrul sănătăţii, Ruxanda Glavan a declarat într-o conferință de presă că în perioada 23-29 ianuarie în Moldova este marcată Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin perioadă în care vor fi organizate mai multe acţiuni de informare a femeilor, transmite IPN.
Ruxanda Glavan a spus că boala se dezvoltă lent şi fără semne vizibile, iar mortalitatea din cauza cancerului de col uterin reprezintă a doua cauză de deces în rândul femeilor bolnave de cancer, pe primul loc fiind cancerul mamar.
„Venim cu mesaj profund de solidaritate pentru femeile care luptă cu această boală şi dăm startul unui şir de evenimente publice care au scopul de a crește nivelul de conștientizare şi sensibilizare în rândul populației feminine”, a spus ministrul sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii îndeamnă toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani să meargă la medic şi să facă screening-ul de col uterin, care este o investigație gratuită, indiferent dacă femeile sunt sau nu asigurate medical.
Ruxanda Glavan a adăugat că programele de screening a cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire. Specialiștii recomandă efectuarea screening-ului de col uterin o dată la trei ani, dar la fel de importantă este şi vaccinarea împotriva virusului Papiloma Uman (HPV) în perioada adolescenţei. În acest context, circa 15 mii de fetiţe cu vârsta de zece ani urmează să fie vaccinate pe parcursul anilor 2017-2018, care va permite prevenirea cancerului de col uterin. Republica Moldova va primi, pentru doi ani, câte un lot gratuit de vaccinuri împotriva virusului (HPV).
Reprezentantul adjunct al UNFPA în Republica Moldova, Natalia Cojohari a spus că UNFPA susține Ministerul Sănătăţii împreună cu alţi parteneri, pentru ca fiecare femeie să aibă acces la servicii calitative, să prevină cancerul de col uterin şi să rămână sănătoase.
În anul 2015 în Republica Moldova se aflau la evidenţă cu cancer de col uterin 3914 femei, dintre care 290 cazuri noi depistate. Cancerul afectează preponderent femeile tinere.