Categories: PoliticȘtiri

În două zile deputaţii au schimbat procesul alegerilor parlamentare

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat astăzi în a doua lectură introducerea sistemului electoral mixt. Aceasta presupune faptul că 51 de parlamentari din cei 101 vor fi aleși în baza listelor de partid, în timp ce restul deputaților vor fi aleși în baza circumscripțiilor nominale.
Proiectul de lege a fost votat de 63 de deputați. Parlamentarii comuniști au părăsit sala în semn de protest. Aceștia susțin că o astfel de modificare în Codului Electoral nu trebuie făcută „fără acordul Consiliului Europei”, scrie moldova.org
Printre altele legea prevede micşorarea pragului de participare la alegeri pentru validarea acestora, de la 1/3 din alegătorii cu drept de vot la 1/4 (25%)
Pentru a intra în vigoare legea trebuie promulgată de preşedintele Nicolae Timofti.
De menţionat că vineri Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte a emis un comunicat în care s-a arătat îngrijorată de adoptarea grabnică și netransparentă în prima lectură a proiectului de lege nr. 163 din 16.04.2013 privind modificarea sistemului electoral din Republica Moldova. Potrivit Coaliţiei adoptarea în grabă a acestui proiect de lege, fără consultarea largă a societății civile și a unor instituții internaționale precum Comisia de la Veneția, Consiliul Europei etc precum și lipsa avizului consultativ al Comisiei Electorale Centrale amplifică temerile vehiculate în societate precum că, adoptarea acestui proiect de lege face parte mai curând dintr-un târg politic în contextul negocierilor de depășire a crizei politice din Republica Moldova. Printre îngrijorările marojore ale Coaliţiei se număra faptul că, în contextul situației social-politice prezente, cu acuzații interminabile de corupție dar și de oligarhizare a vieții politice este foarte dificil de a prevedea consecințele implementării unui astfel de sistem electoral. Experiența statelor vecine ne demonstrează că, beneficiile sistemului electoral mixt nu s-au reflectat asupra calității clasei politice, nu au adus politicienii mai aproape de cetățeni ci doar a stimulat corupția electorală și post-electorală, utilizarea resurselor administrative în campaniile electorale precum și alte fenomene negative.

RadioOrhei

Recent Posts

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

7 ore ago

La Orhei accidentul în care au decedat două persoane ce erau transportate în remorcă nu îi învață minte pe alții

Câteva persoane erau transportate în remorca unui tractor, în amiaza zilei de astăzi pe strada…

10 ore ago

83 de secții de votare vor fi deschise în raionul Orhei pentru alegerile din 20 ooctombrie. Vezi lista

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Orhei a aprobat lista secțiilor de votare pentru alegerile din…

3 zile ago

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: săptămâna trecută pompierii au lichidat mai multe incendii din sectorul locativ

Săptămâna precedentă activitatea pompierilor din Orhei a început cu intervenirea la lichidarea a două incendii…

4 zile ago