Categories: PoliticSocialȘtiri

În cazul anticipatelor, 33% din cetățeni cred că nimeni nu va obține majoritatea

Dacă duminica viitoare vor avea loc alegerile parlamentare, pentru PSRM sunt gata să voteze 27,3% dintre cetățeni, pentru PDM – 16,9%, pentru Blocul Politic ACUM DA PAS – 16,7%, iar pentru Partidul Politic Șor – 4,1%. Cercetările de teren au fost efectuate în cadrul sondajului Vox Populi – mai 2019, pe un eșantion de 1189 respondenți, din 89 de localități, transmite IPN.

21% din respondenți nu știu cu cine să voteze, iar 8% nu vor participa la vot. Întrebați care cred că sunt forțele care ar putea câștiga în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, 33% din respondenți au menționat că nicio forță nu va obține majoritatea parlamentară, 19% au fost de părere că vor câștiga forțele de stânga, 14% – forțele de centru, iar 11% – cele de dreapta.

Totodată, respondenții au fost rugați să se expună asupra celei mai bune soluții pentru depășirea actualei crize politice. Pentru crearea coaliției dintre PSRM și PDM s-au exprimat 28,6% din respondenți, pentru o coaliție dintre PSRM și ACUM – 27,0%, iar pentru crearea coaliției dintre PDM și ACUM – 7,3%.

În ceea ce privește încrederea în personalitățile politice, lider este Igor Dodon, în care au încredere 41,4% dintre respondenți. Urmează Maia Sandu – cu 10,9%, Vlad Plahotniuc – 10,5%, Andrei Năstase – 7,5%, Zinaida Greceanîi – 7,3%, Ilan Șor – 6,4% și Pavel Filip – 3,3%. Dintre partidele politice, cel mai înalt rating îl are PSRM, în care au încredere 41% din respondenți, PDM –  24%; PAS – 23%, PPPDA – 21% și 13% – Partidul Politic Șor.

Sondajul a mai arătat că fiecare a patra persoană chestionată este de părerea că alegerile în Republica Moldova sunt libere și corecte, 66% nu sunt de acord cu aceasta. Opt la sută nu s-au putut pronunța la acest subiect.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

3 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

3 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

3 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

3 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

3 zile ago