Select your Top Menu from wp menus

In Brazilia, clasa politica este stupefiata de protestele de strada. Poporul se trezeste: fie inceteaza sa ne fure, fie oprim tara

Marile manifestatii sociale care zguduie zilnic Brazilia in ultima perioada reflecta respingerea clasei politice de catre tinerii protestatari, pe fondul lipsei de rezultate si a scandalurilor de coruptie, apreciaza observatorii interogati de AFP.

Mobilizarea a zeci de mii de persoane in cele patru colturi ale tarii – au fost cel putin 250.000 de manifestanti pe strazi, luni, potrivit politiei – nu include nici partidele si nici sindicatele: „Nu ne reprezinta”, scrie pe pancartele agitate de manifestanti.

„Toate institutiile politice, inclusiv cele mai progresiste – sunt cuprinse de stupoare, deoarece este o miscare care depaseste cadrele traditionale. Este o miscare de indivizi care coboara din Facebook pe strada”, explica deputatul socialist Chico Alencar.

Seful de cabinet al presedintiei, Gilberto Carvalho, a admis si el dificultatile in ceea ce priveste analiza acestor proteste: „Este foarte dificil de inteles, chiar si in vremurile bune nu reuseam sa scoatem 100.000 de oameni pe strazi”, a spus el, facand aluzie la epoca in care Partidul Muncitorilor (PT, la putere), era instigatorul principalelor mobilizari in aceasta tara care are astazi 194 de milioane de locuitori.

La Sao Paulo, cel mai mare oras si capitala economica a Braziliei, protestele au inceput in urma cu zece zile ca urmare a majorarii preturilor la transportul public.

Potrivit unui sondaj al institutului Datafolha ale carui rezultate au fost publicate miercuri, 79% dintre persoanele intervievate desconsidera toate partidele politice. 76% spun acelasi lucru despre guvern si 82% despre Parlament.

Printre motivele de nemultumire, dupa majorarea preturilor la transporturi (67% dintre respondenti), urmeaza coruptia (38%) si oamenii politici (35%).

Manifestatiile impotriva preturilor la transporturi si a facturii pentru infrastructura Campionatului Mondial de fotbal 2014 (11 miliarde de euro, potrivit guvernului) s-au transformat intr-o critica mai ampla a institutiilor – primarii, guverne locale, Parlamentul si guvernul federal – carora li se cere imbunatatirea serviciilor publice, dupa doi ani de crestere economica slaba si de accelerare a inflatiei.

„Poporul se trezeste: fie inceteaza sa ne fure, fie oprim Brazilia”,
 scandau mii de oameni luni, urcati pe acoperisul Parlamentului.

„Este o nemultumire fata de politica traditionala, o distanta intre alegator si politicieni, pe care nu o vedem doar in Brazilia, ci in toate marile mobilizari de strada din lume”, crede sociologul de la Fondation Getulio Vargas (FGV), Dolce Pandolfi.

Brazilia este condusa de peste 10 ani de Partidul Muncitorilor (stanga), nascut sub dictatura (1964-1985) exact din mobilizarea sociala si sindicala si din care a aparut fostul presedinte Luiz Inacio Lula da Silva, predecesorul actualei sefe de stat, Dilma Rousseff.

Aceste miscari intervin si in urma a numeroase scandaluri de coruptie in ultimii ani, in care care au fost antrenati parlamentari si ministri din toate partidele, inclusiv PT, pentru cumparare de voturi.

„Din ce in ce mai mult, marile partide au acceptat practicile pe care le contestau inainte (…) Exista in politica o degenerescenta a relatiilor dintre partide, aliante eteroclite, o complicitate in fata coruptiei”, adauga Alencar, care a parasit PT in urma cu doi ani.

sursa: hotnews.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/in-brazilia-clasa-politica-este-stupefiata-de-protestele-de-strada-poporul-se-trezeste-fie-inceteaza-sa-ne-fure-fie-oprim-tara/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19