Categories: EconomicȘtiri

În 2019, veniturile bugetului de stat le-au depășit pe cele din anul precedent cu 3,7 miliarde lei

În anul 2019, veniturile acumulate la bugetul de stat le-au depășit pe cele din 2018 cu 3,762 miliarde lei. În aceste condiții, toate obligațiunile bugetare au fost achitate până la sfârșit de an, iar soldurile în conturile bugetului public național au fost suficiente pentru a finanța toate plățile, chiar începând cu primele ore ale anului 2020. Informațiile au fost prezentate de premierul Ion Chicu, transmite MOLDPRES. 

Potrivit oficialului, veniturile au crescut în anul trecut din contul majorării cu 760 mln de lei a acumulărilor Serviciului Fiscal de Stat, cu 1,486 miliarde lei a acumulărilor Vămii și cu 1,372 miliarde lei a altor venituri.

În ceea ce privește veniturile proprii ale bugetului asigurărilor de asistență socială, acestea s-au majorat cu 764 mln lei, iar față de cifra planificată inițial – cu aproape 1 miliard de lei. Creșterea a fost înregistrată în pofida diminuării cu peste 17% a cotei cumulative a contribuțiilor de asigurări sociale pentru sectorul privat în primele trei trimestre ale anului 2019 față de 2018. Și veniturile proprii ale fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală au sporit, majorarea fiind de 673 mln de lei.

Totodată, încasările la bugetele locale au depășit cifra planificată cu 205 mln lei, iar față de 2018 au crescut cu 51 mln lei. Acest lucru s-a produs deși cota maximă a impozitului pe venitul persoanelor fizice s-a diminuat de la 18% la 12%, iar scutirea personală individuală s-a majorat de la 11 940 lei la 24 000 lei pe an.

În aceste condiții, în total, bugetul public național a sporit la capitolul venituri, în anul trecut față de cel precedent, cu peste 5,25 miliarde lei. Potrivit premierului, din această sumă, creșterea datorată colectărilor de impozite și taxe este de circa 4 miliarde lei, iar aportul asistenței financiare externe constituie circa 1,3 miliarde lei.

Șeful Guvernului s-a referit și la deficitul bugetar, planificat a fi în anul 2019 de circa 6 miliarde de lei. Prim-ministrul a punctat că la final de an acest indicator constituia 2,94 miliarde lei, iar ca pondere în PIB acesta este în jur de 1,4%, în timp ce limita admisibilă în zona EURO este de 3%. 

”Absolut toate obligațiunile bugetare au fost finanțate până la sfârșit de an, nu există arierate. Soldurile în conturile BPN la sfârșit de an au fost suficiente pentru a finanța, chiar începând cu primele ore ale anului 2020, toate plățile. Inclusiv salarii, pensii, alocații, dar și acel suport de 700 de lei, pentru circa 600 mii de cetățeni”, a scris premierul Ion Chicu pe pagina sa oficială de pe o rețea de socializare.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago