Categories: SocialȘtiri

În 2018 Moldova va găzdui Conferința Comitetului de transplant de organe de pe lângă CoE

În pofida tuturor dificultăților semnalate, începând cu cele logistice și terminând cu cele financiare, în 2017 s-a reușit menținerea la nivelul anilor precedenți a numărului transplanturilor efectuate, atât de la donatorii vii, cât și de la cei cadaverici, iar pe unele segmente s-au înregistrat și creșteri.

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” informează că, până în decembrie, au fost efectuate 18 transplanturi renale, 17 de la donatori cadaverici în moarte cerebrală și unul de la un pacient viu. Tot în cadrul Spitalului Clinic Republican au fost realizate 12 transplanturi hepatice, unul de la donator viu, iar restul donatorilor au fost în moarte cerebrală. Pentru prima dată în cadrul instituției, echipa medicală a Secției chirurgie hepatobiliopancreatică a realizat chirurgia hepatică pediatrică oncologică, fiind operați trei copii.

Agenția de Transplant și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale menționează că în 2017 s-a mărit numărul operațiilor de transplant de cornee, în comparație cu 2016. Consiliul Europei a decis ca Republica Moldova să fie țara gazdă în anul 2018 pentru desfășurarea celei de-a XXI-a Conferințe a Comitetului de transplant de organe (CD-P-TO) de pe lângă Consiliul Europei și a celei de-a 19 ediții a Zilei Europene a Donării de Organe, cu genericul: „Speranță pentru viață.

O altă realizare evidențiată pe segmentul transplanturilor este dotarea laboratorului imunologic al Spitalului Clinic Republican cu materiale necesare pentru testarea histocompatibilității după HLA. Asta a permis aprecierea mai exactă a compatibilității dintre donator și primitor, astfel reducând-se riscul respingerilor și al complicațiilor posibile. De asemenea, au fost create comisii lunare pentru supravegherea persoanelor aflate pe lista de așteptare pentru transplantul renal.

„Astfel s-a reușit sistematizarea și reînnoirea datelor pe care le posedă echipa de transplant despre potențialii primitori, fapt care, în combinație cu conlucrarea cu centrele de dializă, a permis reducerea cazurilor când pacienții ratează transplantul din cauza problemelor nedepistate la timp”, precizează conducerea Spitalul Clinic Republican.

RadioOrhei

Recent Posts

Raportul de monitorizare al Promo-Lex menționează un caz de utilizare a resurselor administrative la Orhei în contextul alegerilor din 20 octombrie

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional a lansat astăzi…

9 ore ago

Pentru campania „Europa pentru tine”, Guvernul a cheltuit peste 9,4 milioane de lei

Guvernul a cheltuit pentru campania „Europa pentru tine” , peste 9,4 milioane de lei. Aceste…

11 ore ago

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

o zi ago

La Orhei accidentul în care au decedat două persoane ce erau transportate în remorcă nu îi învață minte pe alții

Câteva persoane erau transportate în remorca unui tractor, în amiaza zilei de astăzi pe strada…

o zi ago

83 de secții de votare vor fi deschise în raionul Orhei pentru alegerile din 20 ooctombrie. Vezi lista

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Orhei a aprobat lista secțiilor de votare pentru alegerile din…

4 zile ago