Cercetătorii încearcă să trateze afecţiuni care apar ca urmare a producerii unor leziuni cerebrale.
Guvernul american a acordat 16 milioane de dolari drept finanţare pentru desfăşurarea unui proiect revoluţionar. Suma va fi folosită pentru a dezvolta un sistem de implanturi aplicat la nivelul creierului, care ar putea ajuta persoanele având unul sau mai multe membre paralizate.
Dispozitivul va fi capabil să refacă terminaţiile nervoase ce conectează creierul de coloana vertebrală. Astfel de legături sunt întrerupte în urma unor accidente, care pot provoca paralizia parţială sau totală a unei persoane. Drept urmare, implanturile vor avea scopul de a reda persoanelor paralizate şansa de a-şi folosi din nou membrele.
Circuitele au fost concepute de specialiştii Centrului pentru Inginerie Neuronală Senzo-Motorie, din cadrul Universităţii din Washington. Prin proiectul care urmează să se desfăşoare, oamenii de ştiinţă încearcă, practic, să creeze un sistem care poate detecta intenţiile unei persoane de a-şi mişca membrele nefuncţionale. Impulsurile iniţiate la nivelul creierului ar urma să fie transferate ulterior prin intermediul sistemului de implanturi.
O altă finanţare va fi oferită specialiştilor Universităţii din Washingon de către Fundaţia Naţională Americană pentru Ştiinţă, pentru demararea aceluiaşi proiect. Suma va fi similară cu cea oferită de guvernul american şi ar urma să fie folosită pe o perioadă de 4 ani, pentru demonstraţii legate de utilizarea implanturilor pe subiecţi umani.
Implanturile electrice cerebrale sunt deja folosite, îndeosebi pentru tratarea unor afecţiuni precum maladia Parkinson. În cazul acestui tratament este folosit bombardamentul constant cu impulsuri electrice, proces în urma căruia pot apărea efecte secundare, cum sunt leziunile cerebrale. Drept urmare, cercetătorii americani îşi propun să creeze implanturi autonome, care primesc impulsuri electrice numai atunci când este nevoie.
Cercetătorii Centrului pentru Inginerie Neuronală Senzo-Motorie plănuiesc să folosească o parte din finanţările primite pentru a studia modul în care implanturile revoluţionare ar putea afecta creierul uman. Principalul motiv de îngrijorare al specialiştilor este faptul că, odată pus în funcţiune, sistemul ar putea produce schimbări importante în reţeaua neuronală, cum ar fi tulburările de comportament.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…