Select your Top Menu from wp menus

Imagini în premieră: Cum se vede Pământul de la marginea sistemului solar FOTO

Sonda Voyager 1, ajunsă la marginea sistemului nostru solar, a trimis pe Pământ prima imagine cu planeta noastră văzută de la o asemenea distanţă.

După o călătorie de 35 de ani şi parcurgerea unei distanţe de 17,7 miliarde de kilometri, cele două sonde gemene Voyager se apropie de marginea sistemului nostru solar, în direcţii diferite. Una din cele două sonde, Voyager 1, a trimis o fotografie spectaculoasă a Pământului văzut tocmai de acolo, scrie rtv.net

Planeta noastră este un punct micuţ, aflat în dreptul unei raze colorate.

Sondele Voyager 1 şi Voyager 2 au fost lansate în 1977 pentru a explora planetele exterioare Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun. Voyager 1 a ajuns la marginea sistemului solar şi va intra în curând în spaţiul interstelar. Sonda a mai trimis şi câteva imagini superbe cu luna lui Jupiter, Io, arătând o erupţie vulcanică.

Luna trecută, Voyager 1 a trimis semnale că a trecut de două din cele mai importante schimbări aşteptate la ieşirea din sistemul solar. Aceasta este cea mai mare distanţă parcursă vreodată de un obiect creat de oameni.

  • planeta pamant voyager
  • Luna lui Jupiter, Io, fotografiată de sonda Voyager 1

Voyager 1, care călătoreşte cu 16km pe secundă, a arătat pe 28 iulie o creştere a radiaţilor cosmice cu 5%, ceea ce înseamnă că se pregăteşte să iasă din stratul exterior al heliosferei – stratul protector din jurul sistemului solar, creat din particule solare. În aceeaşi zi, nivelul de particule încărcate cu energie de la soare au scăzut cu jumătate. Totuşi, după trei zile, condiţiile au revenit la normal, ceea ce i-a bulversat pe cercetători.

Al treilea indicator că Voyager 1 se pregăteşte să iasă din sistemul solar este direcţia câmpului magnetic, studiat acum de NASA. Un raport preliminar va fi publicat luna aceasta.

sursa:rtv.net