Categories: PoliticSocialȘtiri

Igor Munteanu: Republica Moldova trebuie să fie extrem de vigilentă și să impună măsuri de constrângere a elementelor declarate pro-Kremlin

„Intențiile pe care Rusia le are în Ucraina noi le-am suferit o dată și ceea ce s-ar putea întâmpla dacă Rusia câștigă acest război este să se repete scenariul. Republica Moldova trebuie să fie extrem de vigilentă și să impună măsuri de constrângere a elementelor declarate pro-Kremlin, pentru că ține de securitatea sa națională”, a declarat Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Igor Munteanu a menționat că trebuie curățat spațiul mediatic de propaganda rusească, dar că există și alte elemente de strategie care trebuie aplicate.

„Strategiile trebuie aplicate contra formărilor grupărilor paramilitare. În 2014, atunci când a fost referendumul din Găgăuzia, cu finanțare din partea Rusiei.,nu s-au luat toate măsurile necesare pentru dezinfectarea spațiului și am impresia că anumite grupuri s-au reactivat în ultima vreme”, a spus ex-ambasadorul.

Acesta a mai precizat că aceste elemente apără interesele Rusiei și sunt total ostile Ucrainei.

„Anumiți indivizi care sunt conectați la serviciile speciale rusești s-ar putea reactiva în săptămânile viitoare, iar acțiunile lor depind de planurile care se fac pentru Republica Moldova. Nu suntem feriți de această năpastă. Trebuie să urmărim atent ce se întâmplă în Ucraina și trebuie să inventăm noi instrumente pentru a oferi protecție populației, de natură militară și civilă”, a spus Igor Munteanu.

Expertul politic român Mihai Isac a declarat într-o intervenție prin Skype că ceea ce a făcut Federația Rusă a fost activarea tuturor planurilor anti-rusești care existau în stare latentă.

„Faptul că niște state atât de mici, cum sunt cele Baltice, sunt atât de mobilizate să respingă o eventuală ofensivă a Rusiei nu face decât să ne mobilizeze și pe noi și să facă ca state mai mari din NATO, cum este și România, să fie obligate să le susțină. Această experiență baltică este ușor de aplicat și în alte zone”, a spus Mihai Isac.

sursa: tvrmoldova.md

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

3 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

4 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago