Select your Top Menu from wp menus

Igor Munteanu: Moldova riscă să piardă aproape un miliard de euro din cauza felului în care gestionează dosarul Aeroport

Republica Moldova riscă să piardă 900 de milioane de euro din cauza felului în care gestionează autoritățile dosarul privind Aeroportul Internațional Chișinău, susține deputatul Igor Munteanu.

Deputatul a vorbit despre procesul internațional în cadrul căruia este atrasă Republica Moldova, în arbitrajul de la Stockholm, acolo unde Avia Invest s-a adresat după apariția litigiului cu statul în privința aeroportului.

El a acuzat și faptul că Procuratura Generală deocamdată nu a intentat un proces în legătură cu felul în care a avut loc concesiunea aeroportului, această tărăgănare fiind tot în detrimentul intereselor statului în cadrul litigiului internațional.

„După apariția acestui litigiu statul a anunțat un concurs pentru selectarea unei echipe de avocați care să reprezinte Republica Moldova. Dar, în mod surprinzător, la scurt timp concursul a fost anulat și s-a pierdut mult timp. Arbitrajul de la Stockholm nu prea se reține. La 15 iulie a fost demarat un nou concurs, dar nu știu ce-i mai trebuie deja statului avocați, pentru că poziția prezentată de stat a fost deja înaintată și s-a numit și arbitru. Multe din companiile de avocați care erau interesate să apere interesele statului sunt într-o poziție ingrată, pentru că trebuie să se țină de un document de poziție care nu le aparține”, a declarat Munteanu.

Acesta amintește că „între timp Guvernul a declarat rezoluțiunea contractului cu Avia Invest, pentru că compania care deține aeroportul în concesiune nu a prezentat o sumă de garanție în valoare de un milion de euro, o sumă foarte mică”.

„Mie mi se pare foarte suspect acest lucru. Aeroportul ar putea să revină statului, dar cu un cost foarte mare, de 900 de milioane de euro. Fără o casă de avocați care să fie capabilă să ne scotă din acest litigiu, s-ar putea să fie foarte mari consecințe. Vreau să întreb Ministerul Justiției ce s-ar putea întâmpla cu interesele Republicii Moldova dacă nu va fi reprezentată cum trebuie”, a mai spus Munteanu.

În context, el a acuzat statul că „a făcut tot posibilul pentru a ajuta Avia Invest”, menționând că este „foarte îngrijorat de anumite decizii care pot duce la consecințe financiare foarte dure pentru Republica Moldova”.

cotidianul.md