Select your Top Menu from wp menus

Igor Munteanu: Formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea transnistreană nu mai este valabil, după rezoluţia adoptată de APCE

Formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea transnistreană nu mai este valabil, după rezoluţia adoptată de APCE privind recunoaşterea Transnistriei ca teritoriu ocupat de Federaţia Rusă, iar doi dintre mediatorii din acest format fiind într-un război”, consideră expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

El a spus la emisiunea „Alternativa Europeană” de la Radio Chişinău că autorităţile de la Chişinău trebuie să taie acum orice modalităţi de finanţare economică a regimului separatist.

Igor Munteanu consideră că odată cu rezoluţia APCE,  pentru Chişinău nu există motive să tratezi sau să negociezi cu o administraţie ocupantă:

„Fără îndoială în următoarele luni până nu se termină acest război nu ai cu cine să negocieri şi în general nu există nicio legitimitate a acestor negocieri. Republica Moldova nu-şi mai poate permite să ofere resurse de supravieţuire pentru acest regim de ocupaţie. La Tiraspol este un regim de ocupaţie, lucru recunoscut printr-o rezoluţie a APCE (…) Ne interesează ca Occidentul să accepte modificarea radicală a formatului 5+2. Cum poţi să menţii în continuare cu statut de mediator un stat agresor? Nu ai cum. În mod legal nu poţi merge împotriva unei rezoluţii a APCE. După acest război trebuie să avem o altă abordare a conflictului transnistrean”.

El crede că Republica Moldova trebuie să se elibereze de povara acestei misiuni de pacificare eronate din regiunea transnistreană. De asemenea, Igor Munteanu spune că este logic ca Ucraina să-şi retragă acum observatorii militari din Forţele Mixte de Menţinere a Păcii în Zona de Securitate.

Acest format 5+2 nu mai are sens. Din acest motiv, ucrainenii iau o decizie foarte logică de  a-şi retrage ofiţerii, pentru că ei sunt mai valoroşi pe câmpul de luptă. În acest moment, interesul Ucrainei este doar de a se proteja pentru a nu fi atacaţi din enclava separatistă, asta explică motivul pentru care a fost aruncat în aer un pod la Cuciurgan, acesta e motivul pentru care noi trebuie să înţelegem foarte clar esenţa acestei retrageri şi să o acceptăm aşa cum este, pentru că nu mai are sens acest format 5+2, în condiţiile în care doi mediatori ai formatului care ar fi trebuit ne asigure reglementarea conflictului sunt în război crâncen şi autodistrugător.

sursa: tvrmoldova.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/igor-munteanu-formatul-de-negocieri-52-pentru-reglementarea-transnistreana-nu-mai-este-valabil-dupa-rezolutia-adoptata-de-apce/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19