Categories: PoliticȘtiri

Igor Boţan: Propaganda rusă este un element al războiului hibrid purtat de Rusia în Republica Moldova

Autorităţile Republicii Moldova şi societatea civilă trebuie să le explice cetăţenilor cine se face vinovat de declanşarea războiului din Ucraina şi de impactul negativ al acestuia asupra situaţiei economice. Este opinia expertului, Igor Boţan şi a fost expusă în timpul dezbaterii publice, organizate de Agenţia IPN. Potrivit lui, societatea trebuie să înţeleagă că criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova este o consecinţă a războiului din Ucraina, după ce Rusia a bombardat infrastructura energetică a ţării vecine. Potrivit lui Igor Boţan, există afinităţi între situaţia din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi criza de securitate din prezent. În ambele cazuri comunitatea internaţională a pactizat împotriva ţării invadatoare.

„Pericolul nazist a fost atât de mare şi bine înţeles de lumea occidentală, democratică, încât nu s-a pus la îndoială necesitatea alierii cu Uniunea Sovietică pentru a învinge acest pericol. Nimeni niciodată nu a pus la îndoială rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste, din perspectiva jertfelor umane, a distrugerilor pe care le-a suferit. Pe noi ne interesează de ce ceea ce s-a întâmplat atunci este evocat acum şi are repercusiuni chiar în preajma noastră. În baza la ce ucrainenii sunt etichetaţi drept nazişti?”, a spus Igor Boţan.

Potrivit expertului, Rusia a devenit un pericol pentru ordinea mondială, în special prin şantajul nuclear pe care-l foloseşte la adresa Occidentului. Crizele energetice şi economice cu care se confruntă umanitatea sunt o consecinţă a războiului declanşat de Rusia, spune Igor Boţan, iar acest lucru trebuie explicat oamenilor.

„Trebuie să fim foarte precauţi când facem paralele între cel de-al Doilea Război Mondial şi ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Putin, după ce a invadat Ucraina, a menţionat că înţelege că potenţialul economic şi militar al Occidentului sunt incomensurabile, dar el a menţionat un lucru suplimentar. În privinţa arsenalului nuclear, Rusia se consideră superioară. De aceea există pericolul ca un război convenţional să degenereze. Toate aceste lucruri trebuie explicate oamenilor, ca să înţeleagă cine este vinovat de declinul economiei mondiale, inclusiv în Republica Moldova”, a mai spus expertul permanent al proiectului.

Potrivit expertului, propaganda rusă este un element al războiului hibrid purtat de Rusia în Republica Moldova. Potrivit lui, prin intermediul propagandei şi dezinformării a fost denaturată realitatea astfel încât o bună parte dintre cetăţeni consideră că Occidentul a provocat Rusia să înceapă războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

„Doar timpul vindecă nostalgia. Din păcate, alte metode nu există. Vedem manifestarea acestei nostalgii în Republica Moldova prin intermediul sondajelor de opinie. Aproximativ 30% dintre cetăţenii Republicii Moldova cred că Rusia are dreptate în războiul din Ucraina. Peste 50% consideră invers şi acest lucru este îmbucurător. Şi autorităţile, şi societatea civilă trebuie să lucreze pentru a convinge cetăţenii că propaganda reprezintă un pericol foarte mare pentru societate. Vedem ce se întâmplă cu aşa-zisele proteste. Sunt oameni care spun lucruri absolut deocheate. Acuză guvernarea de eventuala penurie energetică, dar uşor trec peste faptul că Rusia distruge în mod intenţionat centralele electrice, astfel Ucraina nu mai poate livra energie electrică Republicii Moldova. Comunicarea autorităţilor şi societăţii civile trebuie orientată astfel ca oamenii să înţeleagă că în acest război se folosesc toate armele, inclusiv arma energetică”, a mai spus Igor Boţan.

Dezbaterea la tema „Participarea URSS în Cel de-al Doilea Război Mondial: despre victorii şi înfrângeri reale”, este ediţia a 7-a din ciclul „100 de ani de URSS şi 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere”. Proiectul este susţinut de Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

sursa: trm.md

RadioOrhei

Recent Posts

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

o oră ago

La Orhei accidentul în care au decedat două persoane ce erau transportate în remorcă nu îi învață minte pe alții

Câteva persoane erau transportate în remorca unui tractor, în amiaza zilei de astăzi pe strada…

4 ore ago

83 de secții de votare vor fi deschise în raionul Orhei pentru alegerile din 20 ooctombrie. Vezi lista

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Orhei a aprobat lista secțiilor de votare pentru alegerile din…

2 zile ago

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: săptămâna trecută pompierii au lichidat mai multe incendii din sectorul locativ

Săptămâna precedentă activitatea pompierilor din Orhei a început cu intervenirea la lichidarea a două incendii…

3 zile ago