Categories: PoliticȘtiri

Igor Boţan: Mai bine purgatoriul alegerilor, decât o resetare cu aceleaşi mecanisme

Directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, susţine că mai bine trecem prin purgatoriul alegerilor anticipate, la care actualii politicieni vor fi taxaţi dur de către alegători, decât să asistăm la o nouă resetare, dar cu acelaşi mecanisme şi aceeaşi participanţi. La dezbaterile publice cu tema: „Resetarea sistemului anti-corupţie: necesităţi şi realităţi. Declaraţia OSC „Mimarea reformării sistemului justiţiei şi anticorupţie din Moldova”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova, expertul permanent al proiectului a menţionat că o eventuală resetare este un non sens atâta timp cât se face cu aceleaşi partide şi aceiaşi lideri.

Igor Boţan a menţionat că e nevoie de schimbări cardinale în cadrul mecanismului de resetare. Expertul a comparat acest proces cu resetarea unui calculator, menţionând că acesta poate fi repornit, dar dacă el este virusat sau programul este defect, atunci nu mai are rost şi se impun acţiuni de alt gen. Potrivit lui, de-a lungul a 6 ani cetăţeanul a fost cel care a manifestat indulgenţă faţă de guvernare şi s-a pomenit cu un stat jefuit şi acum a venit timpul ca populaţia să facă presiuni, iar toţi politicienii, actuali şi viitori, să fie trataţi cu exigenţă maximă. Şi chiar dacă se va produce o resetare a sistemului, acest lucru nu trebuie să se mai întâmple aşa cum vor politicienii.

Expertul a declarat că pentru combaterea principalului flagel – corupţia, nu e nevoie doar de a adopta legi, ci, în primul rând, de a tăia tentaculele de la centrele de comandă neformale, care ajung în instituţiile menite să apere interesele publice, pentru că altfel nu poate fi obţinut niciun progres. Potrivit lui, actualmente constatăm că ţara este jefuită de către cei care au promis integrarea europeană, au promis că Republica Moldova va avea investiţii, va combate sărăcia, lucru care nu s-a realizat după 6 ani. Expertul susţine că mai bine alegeri anticipate şi trecerea prin purgatoriul alegătorului decât iar implementarea aceloraşi mecanisme

Dezbaterilor publice cu tema „Resetarea sistemului anti-corupţie: necesităţi şi realităţi. Declaraţia OSC „Mimarea reformării sistemului justiţiei şi anticorupţie din Moldova”, sunt ediţia a 47-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

4 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

4 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

4 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago