Analistul politic Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, crede că preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, trişează când spune că Moldova va depune cererea de aderare la UE până în 2019. Analistul a menţionat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că această idee de depunere a cererii ca Republica Moldova să devină candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană a fost promovată de Partidul Liberal Democrat, care promitea în campanie electorală să depună această cerere în 2015-2016, iar atunci Marian Lupu a fost persoana care a contestat vehement acest deziderat, transmite IPN.
„Eu nu ştiu cum, după furtul miliardului şi după consecinţele lui, după corupţia politică, cumpărarea la pachet a deputaţilor, primarilor şi consilierilor, Republica Moldova poate să îşi îmbunătăţească imaginea, iar către 2019 să vină cu cererea de aderare la Uniunea Europeană”, a opinat Igor Boţan.
Analistul a remarcat că suntem deja la sfârşitul lunii martie, dar nu avem nici politică bugetar-fiscală, nici buget pentru anul în curs. „Suntem în ajunul alegerilor prezidenţiale despre care nu ştim absolut nimic, se vor desfăşura sau nu, în ce condiţii, mai trece un an de zile şi suntem în pragul alegerilor parlamentare, dacă acestea vor fi ordinare, care va fi un an pierdut, iarăşi în lupte politice ş.a.m.d. Aşa că promisiunile domnului Marian Lupu mie mi se par puerile, lipsite de substanţă, mai cu seamă că am văzut virulenţa cu care a atacat această propunere, când venea din partea colegilor săi liberal-democraţi”, a menţionat directorul ADEPT.
Igor Boţan se întreabă cum poate guvernarea recâştiga încrederea partenerilor externi când nimic nu e clar. „Cum poţi recâştiga încrederea, când există rezoluţia Uniunii Europene, de la care faci abstracţie? Acolo e spus că instituţiile de reglementare şi de drept, conducătorii sau membrii acestor instituţii trebuie identificaţi prin concurs şi numiţi de o manieră transparentă. Vedem că primul test, cel de identificare a membrilor Comisiei Electorale Centrale, a picat. Care este semnalul care să arate că aceşti politicieni chiar sunt pe bune dispuşi să aducă Republica Moldova într-o albie a normalităţii?”, a mai întrebat analistul.
Directorul executiv al ADEPT a subliniat că europenii nu sunt orbi, văd toate aceste lucruri, le înţeleg şi atunci să ne întrebăm de unde pot avea ei încredere în Republica Moldova.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…