Categories: EconomicSocialȘtiri

IDIS Viitorul | Procedurile de achiziții publice desfășurate în R.Moldova sunt în multe cazuri lipsite de transparență și de eficiență

Procedurile de achiziții publice desfășurate de autoritățile din Republica Moldova sunt percepute ca fiind, în multe cazuri, lipsite de transparență și de eficiență. Indicele de Confidență în Sistemul Achizițiilor Publice, o cercetare realizată de IDIS Viitorul, arată un nivel scăzut de încredere în aceste proceduri.

Prin procesul de achiziții publice trece anual o sumă egală cu aproximativ o pătrime din bugetul public de stat sau 10 la sută din Produsul Intern Brut, astfel că transparența și utilizarea eficientă a acestor resurse este foarte importantă, atrag atenția experții în domeniu.

Operatorii economici intervievați în cadrul cercetării reclamă pregătirea slabă a specialiștilor din instituțiile publice care organizează licitațiile, astfel că procedurile sunt prost gestionate sau sunt tergiversate. De asemenea, au fost denunțate practici de corupție sau de conflicte de interese la organizarea licitațiilor, a subliniat unul dintre autorii studiului, Viorel Pîrvan.

„Discriminare și favoritism în achiziții publice – a fost pus ca un subiect aparte, deoarece mulți din operatorii economici au menționat acest fapt. O parte din ei au recunoscut că operatorii economici utilizează des contactele și relațiile personale pentru a câștiga. Au menționat și faptul că din start sunt anumiți agenți economici favorizați de autoritățile contractante. Sunt acei apropiați de autorități, care au tangențe cu grupuri de interese, cu factori importanți de decizie din țară. O altă categorie de operatori favorizați sunt companiile mari, monopoliste.”

Și societatea civilă a indicat asupra unui nivel de încredere scăzut atât în eficiența procedurilor de achiziții publice, cât și în transparența lor, a subliniat experta Carolina Ungureanu.

„57% dintre respondenți apreciază integritatea sistemului cu un calificativ scăzut și foarte scăzut, deci este mai mult de jumătate. 38% acordă un calificativ mediu și doar 5 % – un calificativ înalt.”

Cercetarea mai arată că achizițiile efectuate prin procedurile organizate electronic sunt mai transparente și mai eficiente decât cele pe hârtie.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago